Bota al contingut principal

Les xifres evidencien el que ja havia advertit Compromís a Partit Popular i Partit Socialista des del mes d’abril: la seua proposta de repartir quasi 8 milions d’euros a dit entre uns pocs municipis impedia un repartiment just per a molts més pobles. La nova proposta  dictaminada divendres passat i que s’aprovarà este proper divendres es la prova més evident que al final la satisfacció extra processal dictada per la jutge provoca l’aprovació d’un pla molt similar al que demanava Compromís.  Els que majoritàriament  es repartien membres de govern de la institució ara representa un increment de les inversions sostenibles a 90 municipis, el 64% dels municipis de la província.

De fet, a la proposta inicial de sumar als 13,7 milions previstos a repartir amb criteris de població i als 3,3 de danys per pluges se suma ara el paquet de 8 milions d’euros abans destinats a nominatives. Per tant, si a la proposta inicial de PP i PSOE es pretenia aprovar uns 17 milions d’euros amb criteris objectius i 8 de forma nominativa, ara es destina la totalitat, 25 milions d’euros de forma objectiva. D’aquesta forma desapareix el greuge segons els quals els municipis anaven rebre un 40% d’inversió directa respecte l’any 2017.

 “Durant dos mesos ens hem mantingut ferms demanant igualtat de tractament per a tots els pobles, i em suportat els atacs que ens han arribat des del bipartidisme contra Compromís, però al final del camí, divendres, el 100% de la inversió serà amb criteris objectius i han desaparegut les subvencions nominatives del dictamen”, ha destacat Gerard Fullana. Des de Compromís, es destaca que aquest és només un primer pas i que queda encara una segona fase negociació on han assegurat que la coalició es mantindrà en la seua estratègia de no acceptar ni política ni judicialment “privilegis a uns pocs a costa de la majoria”.

“César Sánchez ha de complir ara amb els pobles exclosos de forma injusta del Pla d’Obres i Serveis”

Compromís ha revelat hui que després de l’aprovació d’estos primers 25 milions d’euros queda encara un marge d’inversió de 14 milions  d’euros d’inversió sostenible. Compromís ha recordat que César Sánchez va donar la seua paraula als grups de l’oposició i per telèfon a cada alcalde o alcaldessa assegurant que els pobles que havien quedat de forma injusta exclosos del pla d’obres entrarien en el pla d’inversions sostenibles com a compensació. Tots els pobles que quedaren fora del pla eren municipis amb governs progressistes.  Esta inversió té un cost previst aproximat de 7 milions d’euros.

Compromís exigirà a més que la resta d’inversió es repartisca també amb criteris objectius en la població i no es repetisca un nou intent dePP i PSOE de primar uns municipis sobre altres amb subvencions a dit.