Bota al contingut principal

València ha estat la seu de la darrera reunió de treball entre Compromís i la Chunta Aragonesista per analitzar situació política estatal i europea, així com el treball conjunt dut a terme a les institucions estatals i europees, i establir nous objectius de col·laboració per tal de continuar enfortint les bones relacions polítiques entre les dues organitzacions.

En la reunió han participat per part de Compromís el síndic de les Corts, Fran Ferri, el Senador, Carles Mulet, la coportaveu, Àgueda Micó, i els tres Secretaris d’Organització de la coalició, Amparo Piquer, Emili Mira i Natxo Serra. La representació per part de la CHA ha estat composada pel seu President, José Luis Soro, la Secretària General, Carmen Martínez Románces, el Secretari d’Organització, Miguel Jaime, el Secretari de Relacions Institucionals, Gregorio Briz, i la Secretària de Comunicació, Àngela Labordeta.

La portaveu de Compromís, Àgueda Micó, ha assegurat que “compartim l’objectiu comú de posar a les persones al centre de la política, per això, per a Compromís és un plaer poder col·laborar conjuntament amb els nostres companys i companyes de la CHA i presentar moltes de les seus iniciatives a través del Senat i el Congrés. Som territoris veïns i compartint molts interessos econòmics i linies estratègiques conjuntes, com per exemple, l’eixida ferroviària des del Port de Sagunt cap a Terol i Saragossa”

Davant la pregunta d’una possible repetició del pacte per a les eleccions europees, des de Compromís s’ha assegurat que encara no s’ha tractat aquesta qüestió a la sí de la coalició, però han manifestat la bona sintonia política entre ambdues formacions.

CHA i Compromís, a més, han aprofitat aquesta ocasió per a mostrar el seu rebuig a la proposta aprovada en el Parlament Europeu perquè als Estats de la UE amb una representació superior als 35 escons – cas de l’Estat espanyol—, es fixe un llindar mínim de vots d’entre el 2 i el 5% a partir de l’any 2024, perquè un partit obtinga un diputat en les eleccions europees.

“La decisió pot ser més greu encara i està en mans del Govern de Sánchez, però siga el que siga la decisió definitiva, és evident que aquestes barreres electorals són perjudicials per a fomentar la participació en la vida política Europea. Com anem a fer d’Europa un projecte conjunt i compartit amb aquests murs polítics que es construeixen dins de la pròpia Unió?. En lloc de sumar compromisos i obrir portes a la participació, es fixen límits a la representació. Europa està en una deriva política que votacions com la d’ahir tendeixen a augmentar” destaquen tots dues organitzacions.