Bota al contingut principal

El grup parlamentari Compromís ha registrat en les Corts una Proposició No de Llei amb què insta el Consell a estudiar la posada en marxa d’un programa de beques-salari lligat a la renda i a l’expedient acadèmic, per a donar suport a la preparació d’oposicions a jutge/essa, fiscal i lletrat/da de l’Administració de Justícia, a més d’impulsar la creació de programes formatius públics per a la preparació d’oposicions a jutge/essa, fiscal i lletrat/da de l’Administració de Justícia.

Per a Ferri, “és de justícia que siguen els mèrits i la capacitat i no la renda el que determine qui es converteix en jutge, fiscal o lletrat, el que abans es coneixia com a secretari judicial. És evident que la majoria de juristes valencians no poden permetre’s les despeses de preparació de les oposicions o el que suposa estar entre quatre i cinc anys sense treballar. Per això és necessari impulsar polítiques públiques que garantisquen la igualtat en l’accés a la carrera judicial, perquè els opositors i opositores mereixen igualtat, i perquè els valencians i valencianes mereixem el millor personal possible en la Justícia”.

La proposta planteja mesures com les posades en marxa en altres territoris de l’Estat, que passen per l’establiment d’ajudes a la preparació d’oposicions, com és el cas d’Euskadi, o la creació de programes públics de formació com els que s’han dut a terme en la Universidade de Santiago de Compostela, en la Universidad de Granada o en el Centre d’Estudis Jurídics del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya.

“Des de Compromís entenem que amb mesures d’aquest tipus, el conjunt de la ciutadania es beneficiaria de comptar amb personal en la judicatura que haja sigut triat únicament pels seus mèrits i capacitats, després d’eliminar o –almenys- mitigar la barrera econòmica que actualment impedeix l’accés a milers de valencians i valencianes a la carrera judicial”.

S’estima que la preparació de les oposicions té una durada mitjana d’entre quatre i cinc anys. Així, a l’assumpció de les despeses directes de la seua preparació, amb l’adquisició de materials, assistència a acadèmies i/o contractació de preparador/a de l’oposició, se suma el cost de dedicar tot aquest temps a la preparació d’unes oposicions renunciant als ingressos que comportaria dedicar-se a tasques remunerades.

“A llarg termini, aquesta situació no només suposa una vulneració pràctica dels principis de mèrit i capacitat, sinó també un evident biaix en la composició de la carrera judicial, establint una discriminació flagrant per raons socioeconòmiques. Per a combatre esta situació considerem imprescindible la instauració de beques salari per a opositors que garantisquen la igualtat en l’accés a la carrera judicial”, ha conclòs Ferri.