Bota al contingut principal

Compromís ha sol·licitat al Govern més informació sobre l’ús que s’ha estat fent per part dels diferents presidents dels avions oficials, després de conèixer-se un dels últims viatges de l’actual president del Govern, Pedro Sánchez, a Castelló per a una breu reunió amb el president de la Generalitat, Ximo Puigi l’assistència al concert de The Killers, al FIB.

La coalició ha sol·licitat documentació de despeses, viatges, destinacions i altres aspectes des del 2011 fins a l’actualitat dels avions oficials que utilitzen els membres del Govern.

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha estat enormement qüestionat per la seua assistència al FIB fent servir un avió oficial en el desplaçament, per un acte que no constava en la seva agenda oficial. “Des de Coalició Compromís tenim legitimitat per preguntar pels costos, com ho hem fet en nombroses ocasions amb el desembarcament de l’OTAN, amb el Castor, amb el Rei emèrit, amb desfilades militars, amb la corrupció urbanística o els discursos televisats, ja que hem de ser exigents amb l’ús dels diners de tots. Però el PP té precedents que li impedeixen qüestionar l’ús il·lícit dels avions privats del Govern, com quan es demanaven extres de Whisky i vi en els Falcon i Airbus per a Rajoy” ha recordat el senador Carles Mulet.

Diverses han estat les notícies que esmentaven que, durant el Govern del PP a l’Estat espanyol, l’expresident Mariano Rajoydonava sopars per valor de mil euros. “Tot això, a més, mentre mesos abans es rescatava als bancs i es retallava en drets socials” ha asseverat el senador territorial.

Segons apunta la documentació del Grup 45 de l’Exèrcit de l’Aire de les Forces Armades, els primers mesos del Govern de Mariano Rajoy la despesa en els avions privats del Govern també contemplava xifres escandaloses. El 2011 es va gastar només en càtering per als vips 342.639 euros, i només en el primer semestre del 2012 la despesa era de 128.402 euros. “Com va a qüestionar el PP l’ús del Falcon per part de Pedro Sánchez, si Mariano Rajoy només en els primers mesos es despesa més de 400.000 euros en càtering i altres capritxos a la vora dels avions privats del Govern?” Ha afirmat el senador, Carles Mulet.

Per obtenir més informació sobre els usos i despeses dels avions privats del Govern de l’Estat espanyol, Compromís ha registrat una sol·licitud de documentació per a conèixer la despesa dels avions del Govern des de l’any 2011 (combustible, factures, seguretat, vins, licors, càtering, etcètera), el nombre de persones que treballen a bord, els acompanyants dels Presidents des de 2011 i el nombre de viatges (detallant destí i justificació) en avió privat dels Presidents del Govern des de 2011. “És de domini públic que en els avions del Govern de l’Estat espanyol se serveix el millor filet, els millors vins, els millors licors i el millor rèmol. Això explica el volum de despesa” ha replicat el senador Carles Mulet, que ha exigit “una regulació més clara i transparent de l’ús d’aquests mitjans”.

El Govern de l’Estat espanyol disposa, a més dels mitjans de transport oficials per terra, de dos Airbus A310 adquirits en 2002-cinc DASSAULT-FALCON 900B que són usats pels ministres i el pressupost sol anar associat al Ministeri de Defensa. A més, hi ha els helicòpters AEROSTATIALE AS332 SUPER PUMA.