Bota al contingut principal

La diputada en les Corts, Cristina Rodríguez, estudia presentar de cara per al pròxim curs polític propostes encaminades cap al control de la pressió turística que pateix Tabarca, dependent d’Alacant i catalogada com Bé d’Interès Cultural, davant el perill de sobreexplotació estival de l’única illa habitada de la Comunitat Valenciana.

La diputada ecologista ha acudit al costat del regidor de Medi Ambient de Santa Pola , Alejandro Escalada, a una reunió amb el director del Centre de Recerques Marines de Santa Pola, Alfonso Ramos Esplá, per a conèixer de primera mà la situació de la reserva marítima i de la illa en general.

El informe del Síndic de Greuges presentat el maig passat va convertir Tabarca en l’espai amb més queixes per metre quadrat en tot el territori valencià. I de les 2.891 presentades per habitants i visitants de la illa, 1.322 tenen una preocupació mediambiental.

La postal de sobresaturació turística que pateix l’illa en el període estival no ofereix discussió alguna. La Subdelegació de Govern va estimar en 150.000 el nombre de turistes que van visitar l’illa entre el 15 de juny i el 15 de setembre de 2017 (el 65 del total de visitants anuals, 230.000 turistes). Aquest càlcul, comparat amb les estimacions realitzades després de la seua declaració en 1986 com a reserva natural per a fer l’illa sostenible mediambientalment i econòmicament, apunten a un increment del 120% del màxim de turistes.

“La reserva marítima en si està molt controlada, segons ens informen. Però dades com el del Síndic o registres com els de el 2016, quan en solament un dia es van concentrar més de 10.000 persones en l’illot, ens fan observar amb precaució l’evolució d’un espai que hauríem de cuidar com a un tresor”, ha explicat la diputada.