Bota al contingut principal

El Govern de Pedro Sánchez ha rebutjat, en respostes a Compromís, la cessió de la Dama a Elx, el lloc en el què va ser trobada aquest important exemple d’art iber i que suposa per als seus habitants el principal i més internacional emblema de la ciutat.

Per al portaveu de la coalició, el senador territorial Carles Mulet, queda clar que “quan Ximo Puig o el PSPV-PSOE parlaven de federalisme o de descentralitzar la cultura, tot passava per que a Madrid donaren el seu beneplàcit a la mesura, com lamentablement segueix sense passar amb la Dama d’Elx, per la seua particular visió jacobina de l’Estat“.

Per a Mulet “Madrid acumula grans referències artístiques de comunitats autònomes de l’Estat i cal acabar amb aquesta visió centralista del patrimoni i combatre-la“. En aquest sentit ha proposat que “en comptes d’explicar-nos com es tramiten les cessions i els múltiples condicionants sense garantir res, s’han d’aplicar el que predicaven i tornar la Dama al seu lloc d’origen, ja que apostem per un Museu Estatal d’Art Iber a Elx, amb el que seguiria sent titularitat de l’Estat en la seua pròpia xarxa de museus i el problema estaria resolt. Però sembla que ni en això el PSOE està disposat a tractar mitjanament com ens mereixem a la nostra autonomia, encara que siguem tan Estat com Madrid“.

Síndrome ‘Gollum’

La Dama d’Elx va sortir de la seua ciutat després de la venda a França per ser exposada al Museu del Louvre. En 1941 va ser donada a la Dictadura de Franco pel govern francès de Vichy, sent exposada al Museu del Prado fins que el 1965 es va traslladar al Museu Arqueològic, on es troba actualment al costat d’altres peces i dames iberes.

Davant la pregunta de la coalició al Govern de l’Estat espanyol per al retorn de la peça al País Valencià, el Govern ha respost que “la Dama d’Elx és un bé del patrimoni històric espanyol, pertanyent a l’Administració de l’Estat i que es troba assignat a la col·lecció estable del MAN“.

A Madrid, a més, no es conserva com deuria. És impensable que a una peça d’aquesta rellevància li haja pogut entrar una formiga. Sánchez sembla que s’ha contagiat de la síndrome Gollum que deu transmetre la poltrona, quan hauria d’apostar per dinamitzar el turisme d’Elx amb la cessió de la Dama, ja que a Elx, fora del seu conjunt al Museu Arqueològic Nacional adquiriria una importància i rellevància molt més gran” ha afirmat el senador, Carles Mulet.

El senador ha recordat que “en totes les esmenes als Pressupostos de l’Estat que des de Compromís hem realitzat per recuperar la Dama d’Elx, el PP ha votat en contra“.