Bota al contingut principal

El senador castellonenc de Compromís, Jordi Navarrete, ha denunciat el ‘penós’panorama que s’albira d’acord amb la resposta del Govern a la pregunta de la coalició valenciana sobre el futur de les dessaladores de la Plana i que ha considerat “inassumibles i inviables“.

Per Navarrete “seran els municipis els que pitjor ho van a passar de no canviar el full de ruta que sembla voler seguir el Govern: començar a recaptar i buscar nous usuaris“. Segons el parer del senador, aquesta solució que “no és l’apropiada“, del que ha responsabilitzat PP i PSOE “que ni quan han estat al Govern s’han implicat en revertir una situació injusta per als municipis afectats, que seran víctima d’una nefasta planificació de plantes inviables econòmicament pensades a la llum d’aquell període de pelotassos urbanístics“.

En la resposta sobre el futur de les dessaladores s’indica que la Societat Estatal Aigües de les Conques Mediterrànies (Acuamed) “va remetre als ajuntaments d’Orpesa, Benicàssim, Moncofa, Xilxes i Cabanes una proposta d’acord amb una tarifa transitòria en la que únicament es traslladen parcialment els costos operatius incorreguts en el subministrament, deixant suspesa temporalment la recuperació de la inversió durant un període màxim de tres anys de durada“.

El fet que ho refien tot de nou al mercat“, ha indicat Navarrete “i a que uns hipotètics consumidors d’aigua dessalada contribuisquen a pagar els costos i amortitzacions d’aquestes plantes, ens fa témer el pitjor, ja que fins ara no han fet res per buscar nous consumidors, mentre han arriscat i esperat anys sense importar-los massa ser sancionats per Europa amb haver de tornar les subvencions de 50 milions d’euros“.

Compromís ha reiterat la necessitat que el Govern assumisca el cost d’aquestes plantes “davant un model que no era l’adequat i que s’ha demostrat inviable i tremendament injust per a aquelles localitats que no tenen recursos hídrics accessibles i als quals els costa molt més d’obtenir aigua suficient en qualitat, preu i quantitat. Al apostar per aigua dessalada es va pensar únicament en les promotores i especuladors i no en les persones, de manera que ací el lamentable resultat obtingut és responsabilitat tant del PP com del PSOE“, ha conclòs.