Bota al contingut principal

Després de l’acord impulsat per Compromís en el Senat –malgrat l’abstenció del PSOE en la Cambra alta- per reclamar l’alliberament de l’AP-7 i exigir les bonificacions per als usuaris, ara ha sigut en les Corts on la portaveu de Compromís en la comisión d’Obres Públiques, Belén Bachero, ha aconseguit un acord unànime per reclamar al Govern Central que “no es renove la concessió quan finalitze a final de 2019 i a més que es garantisca la seua gratuïtat a partir de l’u de gener de 2020”. Així ho ha explicat Bachero qui ha afegit que “enfront dels dubtes i titubejos a què ens ha vingut acostumant el PP de Madrid sobre el futur de l’AP-7 i sobre possibles peatges blans o altres tipus de pagament, en Compromís hem aconseguit que les Corts done suport a un acord en el qual de forma taxativa i clara es reclama la total gratuïtat del vial, perquè és indecent haver estat pagant peatges mitjà segle i que algú es plantege que continuem pagant”. “Si hi ha diners per a rescatar autopistes en fallida de Madrid, hi ha diners perquè valencians i valencianes no hàgem de pagar més peatges”, ha manifestat.

Així, l’acord també reclama que s’executen, com a mínim, les actuacions previstes en l’Agenda Valenciana sobre l’autopista, és a dir, l’execució d’almenys de 10 connexions per a enllaçar el vial i els municipis quan l’autopista passe a ser autovia.

La portaveu de Compromís en la comissió d’Obres Públiques ha lamentat en la seua intervenció que “alguns grups polítics –en referència al PP- només recorden les exigències i les reivindicacions valencianes quan estan a l’oposició a Madrid”. Malgrat això, ha agraït “el suport unànime de la Càmera valenciana” i ha afegit que “esperem que es mantinga el pols reivindicador per acabar amb els pagaments de l’AP-7”.

En aquesta línia, a més, l’acord propiciat per Compromís també insta el Govern Central a que active els mecanismes perquè les persones residents en les comarques del Baix Maestrat i la Plana tinguen gratuïtat almenys entre els peatges de Castelló fins a l’Hospitalet de l’Infant, per a així aconseguir que els territoris on no existeix una via ràpida alternativa a l’autopista puguen usar aquest vial sense que supose un cost afegit. “Com ja ha proposat Compromís en el Congrés a través de Joan Baldoví, hem d’ampliar el decret de bonificacions impulsat pel Govern Central perquè resulten també beneficiàries nostres comarques, especialment les que més problemes de connectivitat i saturació pateixen”.

L’acord de les Corts també planteja que es faça realitat ja l’anunci del Govern de principis de setembre que el pas de vehicles pesats per l’autopista siga gratuït també entre Torreblanca i l’Hospitalet de l’Infant.