Bota al contingut principal

El grup de Compromís a la Diputació d’Alacant es mostra satisfet per haver pogut sumar a la totalitat del plenari de la institució en la seua iniciativa per a reclamar al Govern central que dote de recursos a les Confederacions hidrogràfiques del Xúquer i Segura, de forma que estes puguen desenvolupar la seua tasca alhora de netejar els canals de rius i barrancs al seu pas pels termes municipals.

Són ja diversos municipis els que, avançant-se a la possibilitat de pluges devastadores i riuades,  han sol·licitat a les confederacions hidrogràfiques encarregades de les comarques alacantines la neteja dels rius i s’han trobat una situació de desatenció generalitzada.

En general, estos pobles es troben sempre en una resposta tipus per part de les confederacions que nega el servei de neteja reclamat amb una argumentació ja recurrent que ve a expressar que l’organisme no disposa de recursos suficients per a portat a terme les actuacions que els pertoquen.

Com a alternativa, les confederacions plantegen la possibilitat d’estudiar que la neteja vaja a càrrec dels propis ajuntaments, la qual cosa resultaria ineficient i una delegació de funcions impròpies especialment en el sòls rurals. No tan sols perquè suposa una nova càrrega econòmica als ajuntaments, molts d’ells pobles menuts, sinó perquè la part de neteja que correspon als municipis és redueix a una part mínima dels barrancs i rius i seria insuficient per a contenir els danys d’una riuada. De res serveix la neteja d’un reduït espai urbà per on passa un riu si en tota la seua extensió es manté descuidat.

“La neteja de rius i barrancs s’hauria d’assumir íntegrament per les confederacions i el govern central ha de dotar de recursos perquè puguen fer-ho, els Ajuntaments no poden continuar desatesos amb arguments competencials poc definits i injustos”, ha destacat el portaveu de Compromís a la Diputació, Gerard Fullana.