Bota al contingut principal

La diputada i portaveu de Compromís a la Comissió de Drets Humans en les Corts Valencianes, Marian Campello, ha presentat una esmena de modificació a la iniciativa del grup parlamentari socialista sobre el procés de l’ONU per a l’elaboració d’un tractat  jurídicament vinculant sobre empreses i drets humans. En aquesta esmena, la diputada de Compromís ha insistit que es desclassifiquen les actes de la Junta Interministerial Reguladora del Comerç Exterior de Material de Defensa.

Concretament Campello ha demanat que s’alce el secret pel que fa a la venda d’armament per part d’Espanya a països que estiguen immersos en conflictes bèl·lics, acusats de vulnerar els drets humans o cometre crims de guerra.

 A més a més, la diputada de Compromís ha explicat que “dins de l’esmena de modificació a la proposta del PSPV també hem inclòs que el Govern d’Espanya ha de complir de forma immediata amb el Tractat sobre el Comerç d’Armes de l’ONU que prohibeix, al seu article 6.3, l’exportació d’armes convencionals si el país venedor, en este cas Espanya, sap o té sospites que el país comprador pot ser causant potencialment de crims de guerra, tal com succeeix amb l’Aràbia Saudita”.

“Des de Compromís considerem que és urgent que el Govern espanyol impulse una normativa estatal jurídicament vinculant sobre les empreses transnacionals, els drets humans i el medi ambient, que establisca regulacions d’obligat compliment i impose sancions enfront de les violacions comeses. El cas del periodista assassinat, Jamal Kashoggi, a l’ambaixada de l’Aràbia Saudita a Istanbul és prou greu per a mostrar contundència i deixar-se d’ambigüitats i tebior”, ha conclòs Marian Campello.