Bota al contingut principal

La diputada de Compromís en el Congrés, Marta Sorlí, i el portaveu de Compromís en el Senat, Carles Mulet, han registrat una Proposició no de Llei i una moció perquè el Govern ordene a l’Ajuntament de Castelló de la Plana retirar la “Creu dels Caiguts” del Parc de Ribalta, donant acompliment a la Llei de Memòria Històrica.

Més d’un any després de l’anunci de la retirada de la creu per part de l’ajuntament i després de les discrepàncies que han eixit a la llum recentment entre PSOE i Compromís, els dos partits que formen l’equip de Govern municipal, els valencianistes han optat per traslladar el debat a les Corts Generals.

Les iniciatives parlamentàries que ha registrat avui Compromís vénen motivades per la resolució d’un comité d’experts que considera el monument un símbol d’exaltació de la Guerra Civil i la Dictadura franquista que actua, en dates determinades, com a punt de concentració per a l’exaltació del franquisme.

Des de Compromís s’ha recordat que l’article 15 de la Llei 52/2007, de 26 de desembre, de Memòria Històrica, és molt clar quan ordena que “les administracions públiques, en l’exercici de les seues competències, prendran les mesures oportunes per a la retirada d’escuts, insígnies, plaques i altres objectes commemoratius d’exaltació, personal o col·lectiva, de la revolta militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la Dictadura”.

“Ens sorprén la poca pressa que té el PSOE en retirar aquest vestigi franquista a Castelló quan en el Congrés debatem i votem propostes similars pràcticament cada mes a iniciativa seua. No entenem com retarden tant el compliment de la seua pròpia llei”, ha explicat Marta Sorlí.

Per a Sorlí aquestes iniciatives són una oportunitat perquè el PSOE diga clarament si vol aplicar la llei de memòria històrica a tots els municipis de l’estat per igual, també en aquells on governa i la ciutadania li reclama valentia: “En Compromís tenim la mateixa posició en totes les institucions, volem que s’eliminen tots els símbols franquistes, tant els que generen titulars, com l’exhumació de Franco del Valle dels Caiguts, com els que no són tan mediàtics”.

Per la seua banda, el senador Carles Mulet ha lamentat que “ens avergonyeix que mentre Compromís ha aconseguit canviar centenars de carrers franquistes en
tot l’Estat i retirar desenes de símbols, en una ciutat com Castelló siga la seua alcaldessa i el seu grup municipal socialista qui estiga posant obstacles al compliment de la llei i més en un tema tan sensible com a aquest. És intolerable que es donen excuses per a no actuar i que s’incomplisca un dels punts del pacte de govern municipal signat entre PSOE, Compromís i Castelló en Moviment”.

Mulet ha explicat que, si bé s’és conscient de la majoria del PP en el Senat que pot fer inviable l’aprovació d’aquesta moció, es podrà debatre un comportament irresponsable per part del PSOE i obligarà als partits a posicionar-se. “Fets com el de Castelló evidencien la necessitat d’uns terminis clars per a complir la llei i un règim sancionador contra qui la incomplisca. Esperem que reaccionen i no quede en evidència el grup municipal socialista. Que complisquen ja amb la llei i desbloquegen l’eliminació d’aquest símbol franquista i evitaran així l’enrogiment de fer públic en tot l’Estat l’antiexemple que és la capital de la Plana”, ha resolt.