Bota al contingut principal

Compromís ha explicat hui a Calp la seua iniciativa aprovada al Congrés interpel·lant el Govern de l’Estat sobre la necessitat urgent d’aplicar la gratuïtat de la AP-7 i assegurar la construcció de nous accessos al seu pas per les comarques de la Marina Alta i Baixa arran dels dubtes sorgides en el discurs de l’administració que governa Pedro Sánchez sobre la liberalització del peatge.

La coalició ha reclamat que es garantisca la construcció de dites connexions després de l’aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat de 2019. Estes noves infraestructures afectarien al municipi de Calp, a la connexió d’Altea amb la CV-760 (La Nucia-Polop), i als pobles d’Ondara i Gata de Gorgos, què veurien millorada la N-332.

La portaveu de la coalició Compromís, Àgueda Micó, ha recordat que, malgrat l’abstenció del PSOE en la votació del Congrés, “l’hemicicle ha sigut clar i l’autopista haurà de passar a mans de l’Estat a 2020. Així mateix, la iniciativa inclou la bonificació del 50% de l’import del peatge als vehicles pesats i l’exempció del pagament del peatge als vehicles llaugers en el territori valencià com ja passa a Catalunya des del darrer agost”.

La Comunitat Valenciana és la segona autonomia amb més quilòmetres de peatge de l’Estat. Compromís ha denunciat el greuge comparatiu cap a  la gent d’estes comarques mentre una gran part de la ciutadania de l’Estat espanyol gaudeix d’autovies gratuïtes finançades per fons europeus o pel govern central, uns altres han d’abonar quantitats desorbitades per l’ús de carreteres segures que, com en el cas de l’AP-7, ja fa molts anys que han estat pagades.

“No entenem i ens preocupa el canvi de discurs del ministre valencià, José Luis Ábalos, i un PSOE que va abstenir-se durant la votació de la moció. Ha passat de parlar de gratuïtat total a dir que està obert a noves formes de negoci amb les autopistes. Per què l’únic debat que ha obert sobre quina fórmula aplicar al manteniment de les carreteres afecta a l’AP-7 i no a les altres gratuïtes a la resta de l’Estat? Duem pagant-la des dels anys 70 del passat segle. Pensem que ja n’hi ha prou”, ha considerat el xalonenc Gerard FUllana, portaveu de Compromís a la Diputació d’Alacant.

“Mai ens cansarem de recordar que l’alternativa a l’AP-7 en les Marines són carreteres amb una altíssima sinistralitat i una gran intensitat de trànsit, travessant en alguns trams nuclis urbans amb la conseqüent perillositat que comporta”, ha assenyalat el regidor de Compromís per Calp, Ximo Perles.