Bota al contingut principal

El portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, ha convocat este dilluns als diputats i diputades de PSPV i Podem al Congrés, a una reunió per a parlar de la necessitat d’incloure l’agenda valenciana en els pròxims Pressupostos Generals de l’Estat.

“Des de Compromís volem assegurar-nos que els interessos de les valencianes i valencians estiguen recollits dins dels futurs PGE, una qüestió que a hores d’ara no podem garantir, per això, hem convocat una reunió amb tots els diputats i diputades al Congrés que formem part del Botànic, per a exigir de forma conjunta que els futurs comptes de l’Estat contemplen els punts de l’agenda valenciana aprovats per unanimitat a les Corts Valencianes”.

“El poble valencià du massa anys sent el territori pitjor finançat i a la cua en inversions per càpita de tot l’Estat. Cal que el Govern central repare aquesta injustícia i presente uns Pressupostos que incorporen una agenda valenciana amb mesures que permeten acompanyar les polítiques socials del govern del Botànic, i avancen cap a un tracte just per al nostre territori”.

“Hem de recordar que l’agenda valenciana inclou propostes de país i no de partit, i per això les volem parlar amb PSPV i Podem, amb els quals sumem 15 diputats i diputades al Congrés” ha apuntat Baldoví, qui ha deixat clar que “des de Compromís volem votar a favor d’uns Pressupostos Generals de l’Estat que tracten amb dignitat al poble valencià i compensen tants anys de maltractament”.

Per a Baldoví “cal ser coherents amb allò que es vota al parlament valencià, i estem segurs que els nostres socis al govern valencià així ho entendran també, perquè no incloure l’agenda valenciana dins dels PGE només perjudicarà les polítiques del Botànic, i amb això, el conjunt del poble valencià”.

Un sistema de compensació per al poble valencià

Per la seua banda, el portaveu de Compromís en la comissió d’Hisenda del Congrés, Ignasi Candela, ha proposat que mentre el govern central no aprove el nou sistema de finançament autonòmic, s’activen diversos mecanismes que compensen tots els anys de maltractament econòmic patit pel poble valencià.

En eixe sentit, Candela ha explicat que des de Compromís s’ha presentat una proposta perquè l’IVA siga repartit, tal com marca la llei, en un 50% entre les autonomies i l’Estat. “Cal recordar que des de la pujada de l’IVA que va fer l’anterior ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, eixe increment que ha recaptat l’Estat no ha estat repartit en proporcionalitat amb les CCAA”

“Per altra banda, des de Compromís volem que tots els recursos del fons de competitivitat autonòmic estiguen repartits entre les autonomies, i no torne a passar que prop de 2.000 milions d’euros es queden sense repartir entre els territoris. I per últim, proposem establir un mecanisme de compensació perquè tots els territoris que estant sota la mitjana estatal en termes de riquesa, són aportadores netes, com és el cas del territori valencià i la Comunitat de Múrcia, siguen compensades econòmicament per a pal·liar aquesta anomalia democràtica” ha apuntat el diputat valencià.