Bota al contingut principal

El diputat de Compromís a les Corts Valencianes, Jordi Juan, ha presentat una proposta per tal que “no es deixe escapar ni un cèntim d’euro per a la Generalitat del 49’95% de l’import obtingut per la recaptació de l’Impost sobre Activitats de Joc en relació a les travesses esportives, percentatge que actualment va destinat a les Diputacions Provincials. Cal que eixe import, donat l’actual infrafinançament, es destine a partir d’ara a les Comunitats Autònomes”.

Segons Juan, “la Generalitat tramita anualment la part proporcional de la recaptació de les travesses i apostes esportives de l’Estat que correspon a les províncies del nostre territori. Així, en el darrer exercici del que disposem dades (2015), els imports transferits per este concepte a les Diputacions van ser de 837.790’84€ per a la Diputació d’Alacant; 282.509’88€ per a la Diputació de Castelló i 1.125.545’77€ per a la Diputació de València. Això suposa un total de 2.243.846’49€ d’ingressos per a les diputacions quan, tanmateix, segons l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana en el seu article 49.28, és la Generalitat qui té la competència exclusiva en esport i oci”.

Es dóna, per tant, la paradoxa que els diners obtinguts per les travesses esportives van destinats a unes administracions sense competències en matèria esportiva, almenys en el cas de la Comunitat Valenciana, tret d’aquelles de coordinació, cooperació i assistència als ajuntaments que li atribueix la Llei de Bases de Règim Local en els articles 36 i 37”.

Per tot açò, cal clarificar el que considerem que és un assumpte de competències, que queda palès al nostre Estatut. Per això des de Compromís insistim en que tot ingrés que vinga d’estes activitats vaja a parar a la Generalitat per a que puga desenvolupar millor les seues competències”.

I per tal de poder fer-ho realitat, és necessari modificar el Reial Decret 403/2013, de 7 de juny, pel qual es modifica parcialment el Reial Decret 419/1991, de 27 de març, pel qual es regula la distribució de la recaptació i premis en les travesses esportives de l’Estat i altres jocs gestionats per l’Organisme Nacional de Loteries i Apostes de l’Estat. Així eixe 49’95% de l’import obtingut per la recaptació de l’Impost sobre Activitats de Joc en relació a les travesses esportives que actualment va destinat a les Diputacions Provincials, aniria als governs de les Comunitats Autònomes”, ha conclòs Jordi Juan.