Bota al contingut principal

La Comissió de Transició Ecològica del Congrés ha donat llum verda a la Proposició no de Llei de Compromís per a fer que siga més viable per al sector ceràmic reutilitzar l’energia pròpia que comprar-li-la a les elèctriques i salvar les plantes de cogeneració. Compromís ha arribat a un acord amb el Partit Socialista, Unidos Podemos i Ciudadanos en una esmena transaccional.

Amb aquesta iniciativa Compromís vol acabar amb el decret energètic de Rajoy i posar sobre la taula les reivindicacions del sector tauleller i de la Unió Europea, que avalen els avantatges ambientals i econòmics de la cogeneració.

El text aprovat contempla un “pla renove” de les actuals plantes de cogeneració i “establir un marc jurídic específic de suport i foment a la cogeneració, eina clau per a l’eficiència energètica, la sostenibilitat, la reindustrialització i la competitivitat del sector tauleller, així com per a mantenir la seguretat jurídica de les inversions en cogeneració”.

Marta Sorlí, la diputada proponent, ha explicat que “és imprescindible per al sector ceràmic castellonenc poder reutilitzar l’energia que produeixen els seus forns de calor, com es feia fins al ‘decretazo’ de Rajoy. La cogeneració és bona per al medi ambient i rendible per a les empreses, ja que amb ella es redueixen dràsticament tant les emissions de gasos contaminants com el consum energètic provinent d’altres fonts i es millora el preu del producte ceràmic”.

La diputada de Compromís per Castelló considera que un sector com el ceràmic, que genera més de 15 mil llocs de treball directes i infinitat de llocs de treball indirectes, ha de considerar-se estratègic i, per a això, s’ha de tornar, com a mínim, als paràmetres retributius de 2012 fins a aconseguir que siga més econòmic reutilitzar l’energia pròpia que comprar-li- la a les elèctriques”.