Bota al contingut principal

El senador de Compromís, Jordi Navarrete, ha apostat aquest matí per un nou model de mobilitat que implique totes les administracions i per un suport a la descarbonització de les empreses per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle. Compromís ha manifestat la necessitat d’establir incentius fiscals per a aquelles empreses que substituisquen la seua flota de vehicles, totalment o parcialment, per vehicles de baixes emissions i per estudiar una reducció d’impostos a aquelles empreses i professionals que utilitzin vehicles elèctrics.

Per reduir les emissions la formació valenciana ha proposat electrificar les flotes de les empreses públiques i privades, amb majors partides als ajuts VEA i MOVALT per incloure els punts de recàrrega i un pla Renove que potencia l’adquisició de vehicles elèctrics i híbrids endollables.

Proposem mesures com subvencionar plans de mobilitat per a administracions públiques, crear un entramat de punts de recàrrega en els municipis o pèrgoles solars gratuïtes, per poder creuar Espanya en vehicle elèctric o per promoure instal·lacions en habitatges amb energies renovables per proveir d’energia neta a la recàrrega de vehicles elèctrics“, ha assenyalat Navarrete.

Compromís ha proposat a més homogeneïtzar a tot l’Estat els incentius de les administracions locals i regionals de tipus impositiu (IVTM, IAE i IBI) i de circulació (estacionament regulat i peatges gratuïts i indefinits) així com les normes d’aplicació per exemple eliminació de registres locals i ús de l’etiqueta ambiental de la DGT. També incorporar la possibilitat que els municipis puguen realitzar bonificacions de fins al 100% en l’impost de vehicles de tracció mecànica per als vehicles elèctrics.

Per contribuir a que la instal·lació de punts de càrrega no siga tan costosa, Navarrete ha citat la necessitat de modificar la normativa que calga perquè l’augment en la potència contractada necessària per recarregar un vehicle elèctric en un habitatge no supose un concepte tan gravós a la factura per quilowatt contractat, especialment per a fomentar la implantació de la càrrega ràpida, que requereix potències contractades grans. Finalment “i encara que sone massa simple el missatge, reclamem potenciar l’ús de la bici elèctrica o no, com a mitjà de locomoció ecològic, que aporta beneficis per a la salut i millora la qualitat de vida dels seus conductors al permetre’ls portar estils de vida més saludables i que es facen esforços perquè baixe el preu de la llum que paguen els consumidors“.