Bota al contingut principal

La ministra d’Economia i Competitivitat, Nadia Calviño, en resposta al portaveu de Compromís Joan Baldoví, ha rebutjat demanar a la Comissió de la Unió Europea que aplique la clàusula de salvaguarda de l’articule 34 de l’acord comercial amb Sud-àfrica per a salvar la campanya de la taronja valenciana.

Baldoví ha afirmat estar molt preocupat per la resposta de Calviño, que ha minimitzat el drama que s’està vivint en el camp valencià amb declaracions com “no hi ha raons objectives per a activar la clàusula de salvaguarda en l’acord comercial amb Sud-àfrica” o “no s’aprecia que hagen pujat les importacions sud-africanes”.

El portaveu de Compromís li ha demanat al Govern que renegocie els tractats internacionals perquè hi haja reciprocitat i que els productes agraris de fora de la Unió Europea complisquen les mateixes normes que s’imposen als agricultors europeus: “No té cap sentit que els controls europeus de les taronges procedents de països tercers siguen molt més laxos que els espanyols, no hauria d’entrar cap taronja cultivada fora amb plaguicides que ací estan prohibits o que no passen adequadament el tractament de frio.

Els valencianistes li han plantejat a Calviño propostes per a salvar la campanya de les taronges com l’exempció d’impostos d’IRPF als mòduls de la taronja, la condonació de l’IBI rústic i la compensació als ajuntaments afectats o que s’habilite que en els Pressupostos Generals de l’Estat es contemplen partides per a retirar 250.000 tones de taronges a un preu que cobrisca els costos de producció.

Per a Baldoví: “Hui la ministra ha malgastat una oportunitat per tranquil·litzar als agricultors valencians i a les organitzacions citrícoles. Ahir el sector va eixir al carrer amb un missatge molt clar, hi ha menys producció i, encara així, continuen tenint problemes per a vendre la fruita. Esperem que demà en la reunió amb el sector s’aborden mesures immediates i urgents per a pal·liar els efectes desastrosos d’questa campanya citrícola i que s’aborden solucions de futur perquè, en cas contrari, els nostres cítrics tenen un futur molt complicat”.