Bota al contingut principal

Compromís ha anunciat que traslladarà al Congrés la proposició de llei de finançament estatal del transport, que s’ha presentat hui a València i que busca regular la cobertura del servei públic per part de l’Estat en favor d’una mobilitat eficaç, sostenible i de qualitat.

Els regidors de Mobilitat de València, Madrid, Barcelona, La Coruña i Saragossa han explicat que la iniciativa planteja el traspàs de recursos a les entitats locals competents en matèries de transport urbà i metropolità, així com la creació d’un règim permanent de finançament dins les competències legislatives i administratives del Govern.

“El blindatge del finançament del transport atén una reivindicació històrica dels ajuntaments i acaba amb la discriminació que la ciutat de València que porta anys patint respecte a altres ciutats de l’Estat”, ha afirmat el portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, en referència al greuge comparatiu en matèria de finançament de l’Empresa Municipal de Transport valenciana.

Baldoví ha recordat que els pressupostos d’aquest any han tornat a posar a València a la cua de les inversions del transport públic amb 10 milions d’euros, enfront d’altres territoris com els 149 milions de Barcelona o els 126 milions de Madrid.

El portaveu de Compromís ha afegit que “no és possible que en un Estat descentralitzat com l’espanyol, no hi haja una llei que regule, coordine i finance el transport urbà. El finançament del transport urbà no és una responsabilitat exclusiva dels ajuntaments sinó també de les comunitats autònomes i de l’Estat “.

Des de la coalició han destacat que aquesta proposició de llei impulsa una mobilitat sostenible: “un dret essencial de la ciutadania”, a més de disminuir les emissions de CO2, i afavorir l’estabilitat, eficiència i flexibilitat de la xarxa de transport públic.

Un altre dels punts que estimulen l’aprovació d’aquesta llei es deu al compliment amb la normativa europea on l’Estat Espanyol ha de comptar amb una llei estatal de finançament de transport públic. Una necessitat que Compromís ha defensat de manera reiterada al llarg de la legislatura.