Bota al contingut principal

El senador de Compromís per Castelló, Jordi Navarrete, ha criticat hui que la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, no concrete dates per iniciar el desmantellament de les plantes terrestre i offshore vinculades al projecte energètic Castor.

La ministra ha sostingut l’informe del MIT per defensar la clausura de la planta i segellat definitiu del magatzem “però ho ha fet parlant de màxima velocitat, setmanes i terminis curts per elevar el desmantellament al Consell de Ministres, però sense posar terminis i sense assumir el més mínim penediment, compensar o demanar disculpes als afectats per la mala gestió duta a terme des de l’administració”.

Per Navarrete són especialment greus del despropòsit que ha suposat l’execució del projecte les afirmacions que “poden existir terratrèmols superiors als fins ara detectats” o que indiqui ara que “el Castor no cal”, quan fa escassos anys “veniena la ciutadania la seua prioritat i urgent necessitat com a magatzem estratègic per al país que podria subministrar al país durant 50 dies en casos de necessitat o problemes en el subministrament gasista”.

Segons el senador si la demanda actual de gas és de 350 terawatts-hora (TWh) i queda molt lluny dels màxims històrics i l’evolució no justificaria hui el pagament de 1.500 milions d’euros, “ens preguntem com poden fer-se obres d’aquesta magnitud tan a la lleugera una obra que deixaria de ser necessària en pocs anys i el cost s’ha revertit als consumidors tot i ser un fiasco, quan els culpables d’això s’han anat de rosetes amb l’aquiescència de l’administració dels últims governs”.

Malgrat tot “per a la coalició l’anunci és un pas positiu i estarem atents perquè les pretensions dels afectats i veïns es complisquen com més aviat millor”. Finalment Navarrete ha apressat el Govern a emprendre de forma urgent el segellat definitiu dels pous i els contractes que venim reclamant insistentment als últims governs de PP i PSOE via esmenes als Pressupostos Generals de l’Estat per desmantellar com més aviat amb seguretat aquesta infraestructura, revertir-la al seu estat inicial amb totes les garanties i que deixe de suposar un perill per al territori.

Desenes de peticions silenciades
Compromís ha denunciat a través del senador Navarrete les desenes de sol·licituds de documentació i preguntes que la coalició ha registrat i que segueixen sense resposta a dia de hui, tot i haver estat reiterades a la Mesa i al Govern. “Qui vulnera els drets dels senadors a obtenir documentació alguna cosa oculta, evidentment. En això PP i PSOE s’han comportat com a veritables cacics, com si els diners o els drets dels parlamentaris foren seus”, ha conclòs. Navarrete ha indicat que la coalició treballa en un recurs per la vulneració dels drets constitucionals dels parlamentaris que han estat constrets i ignorats.