Bota al contingut principal

El síndic de Compromís en les Corts Valencianes, Fran Ferri, ha volgut ampliar la informació sobre la vinculació de Rafael Blasco amb les concessions d’ITV en el context de la comissió d’investigació del cas Taula que hui ha tingut lloc a les Corts. 

Per a Ferri, “el senyor Blasco no ha sabut explicar hui ni la seua relació amb Ferris Tortajada, ni per què una persona tan propera formava part de negocis on la seua acció com a Conseller va ser tan determinant. Ens trobem davant d’una mostra més del que sempre hem denunciat des de Compromís: la privatització de les ITV va suposar que els valencians pagàrem les tarifes més cares de tota Espanya, mentre les empreses properes a dirigents del Partit Popular feien un gran negoci. No ens estranya que l’adjudicació de les ITV provocara una nova operació policial en el cas Erial, com a pressumpta font de suborns directes per part d’una concessionària a l’expresident Zaplana”.

Segons la documentació a la que ha tingut accés Ferri, Maria Consuelo Salom Ciscar va entrar a formar part en l’any 1999 de l’entramat empresarial involucrat en l’explotació del Lot 4 de la Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV), junt amb altres accionistes com Gregorio Martínez Tolosa, Luís Juárez Argente i Juan Ramón Ferris Tortajada, vinculat aquest últim amb diferents iniciatives polítiques de Rafael Blasco.

Estos accionistes es van incorporar al negoci de les ITV mesos després de la privatització i adjudicació, a través de diferents operacions de compravenda d’accions, per la qual cosa no van ser signants del contracte d’explotació amb l’Administració ni la seua participació era pública.  Segons la Sindicatura de Comptes, les concessionàries d’aquest servei es van veure beneficiades per un increment de tarifes del 139% propiciat pel Decret 19/2004 que introduïa la prova d’emissió sonora, no prevista en el plec de condicions i sense modificar el cànon que calia satisfer davant l’administració.

El 25 de gener de 1999, el Grup Tempero 9000, a través de la societat Valenciana de Servicios Integrales, va adquirir les participacions que posseïen d’ATECSA (l’empresa concessionària del Lot 4 de les ITV)  les mercantils: Textiles Prieto, S.L, Jucoba S.L y Tras Internacional S.L. Després d’este moviment accionarial el Grup Tempero 9000 SL comptava amb el 99,96% del capital social d’ATECSA.

El 4 de febrer de 1999, Maria Consuelo Salom Ciscar va participar en una operació financera davant Caja Rural de Torrent amb un valor de 900 milions de pessetes (5,4 milions d’euros) per la qual la resta d’accionistes així com la societat Grup Tempero 9000 es convertien en fiadors de la societat Valenciana Servicios Integrales. Com a part d’aquesta operació, els accionistes (entre els quals es trobava María Consuelo Salom Ciscar) van pignorar 22.725 accions d’ATECSA, la concessionària del Lot 4 de les estacions d’ITV.

Precisament tant Juan Ramon Ferris Tortajada, com Gregorio Martínez Tolosa, a través de les  mateixes empreses involucrades en la gestió del lot 4 de les ITV i unes altres de naturalesa similar, també van aconseguir l’adjudicació d’un programa de places en residències geriàtriques llançat en 2001 pel llavors conseller de Benestar Social, Rafael Blasco Castany. L’UTE concessionària va acabar venent el seu lot de residències a la constructora andalusa Grup Portival.