Bota al contingut principal

La Comissió d’Obres Públiques i Transport de Les Corts ha aprovat hui per unanimitat una proposició no de llei, impulsada per la diputada de Compromís, Teresa Garcia amb la qual, entre altres qüestions, es reclamen les inversions necessàries per al corredor ferroviari Sagunt-Terol-Saragossa.

Amb esta iniciativa, transaccionada per tots els grups, Les Corts mostren el seu suport a que els traçats ferroviaris València-Madrid i València-Terol-Saragossa (com a ramals, nominalment, del Corredor Mediterrani que permeten la seua connexió amb l’Atlàntic i el Cantàbric), siguen considerats estratègics i reclamen el seu manteniment, modernització i potenciació davant l’Estat espanyol i la Unió Europea.

La diputada Teresa Garcia ha mostrat la satisfacció del seu grup per l’aprovació d’esta iniciativa ja que “una xarxa ferroviària extensa i moderna és una condició clau per al desenvolupament econòmic i social i un instrument essencial per a la vertebració del territori. Les comunicacions ferroviàries són un servei públic, i garanteixen la mobilitat de persones i mercaderies pel conjunt del territori”.

Així mateix amb la proposició no de llei aprovada hui s’insta al Ministeri de Foment a què procedisca immediatament a redactar els documents tècnics necessaris per optar sense dilació al finançament del nou pla financer de la UE 2021-2027 (Reglament CEF), una vegada els traçats València-Madrid i València-Terol-Saragossa hagen completat el seu procés d’incorporació a la xarxa transeuropea.

De la mateixa manera s’insta al Ministeri de Foment a la realització de les inversions necessàries per a engegar un corredor ferroviari d’altes prestacions, entre Sagunt, Terol i Saragossa, amb doble via electrificada, en els mateixos terminis que els trams al nord del corredor (Saragossa-Bilbao). Donant així un suport i materialització real a l’eix Cantàbric-Mediterrani per Saragossa, Teruel i Sagunt com a infraestructura estratègica, d’acord amb la Declaració institucional de Sagunt a favor del corredor ferroviari d’altes prestacions Mediterrani-Cantàbric, de les Corts Valencianes de l’11 de maig de 2017.

“Des de Compromís –ha afegit Garcia- fa anys que critiquem el lamentable estat actual de la xarxa de transport ferroviari i de les connexions del País Valencià i l’oblit que hem patit des de Madrid. Donar-li un impuls a aquestes infraestructures tindria un impacte especialment positiu per a les nostres indústries exportadores i per als dos principals ports valencians: València i Sagunt. Per això la proposició aprovada hui és tan important”.