Bota al contingut principal

La Trobada de Compromís, celebrada este dissabte a València, ha aprovat per un 90% (263 vots a favor, 1 en contra i 28 abstencions) els reglaments de primàries de la coalició per a les eleccions municipals, autonòmiques i europees de 2019. Un acte en el qual han participat totes les persones que formen part dels màxims òrgans de representació dels tres partits de la coalició, el Consell Nacional del Bloc, la Mesa Nacional d’Iniciativa i la Mesa de País de VerdsEquo, així com 35 persones adherides a Compromís.

D’aquesta forma, Compromís inicia les primàries més obertes, democràtiques i participatives de tot l’Estat espanyol, unes primàries que sota el lema ‘El teu vot, la teua força’ volen aconseguir consolidar un procés que en l’any 2015 va aconseguir una participació de vot de més de 28.800 persones, un èxit sense precedents en la història política del territori valencià.

“En Compromís som l’única força que celebrem unes primàries amb llistes obertes on tota la ciutadania té l’oportunitat d’escollir els candidats i candidates que ens representaran als ajuntaments, les Corts Valencianes i el Parlament Europeu. Un procés plural i paritari on totes les sensibilitats de la coalició estan representades perquè cap part puga quedar exclosa, un valor que garanteix la unitat i la cohesió interna de l’organització” han afirmat des de la secretaria d’organització de la coalició.

“Ni llistes planxa ni fetes a dit, en Compromís hem aprovat uns reglaments plurals on no guanya ningú perquè ningú tinga que perdre. Unes primàries que no estan fetes en clau interna, sinó que estan fetes perque participe tota la ciutadania, tota la gent valenta que amb els seus somriures, l’alegria i l’amor volen combatre els discursos d’odi i de por que estem sentint en estos últims mesos” ha afirmat la coportaveu de Compromís, Mónica Oltra.

Oltra ha volgut posar en valor la ‘xicoteta revolució’ encetada fa quatre anys amb els governs del canvi. “Estem davant de temps difícils, però en Compromís hem demostrat que en comptes de fer pàtria fem màtria, fem màtria quan fem que la gent no haja que triar entre menjar i medicar-se, quan aconseguim que els xiquets i xiquetes tinguen els llibres de text gratuïts. Fer màtria és el Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista, recuperar la memòria democràtica i multiplicar els recursos per a dependència. En definitiva, fer màtria és protegir a les persones i el nostre territori”.

Mónica Oltra ha finalitzat la seua intervenció anunciant la presentació de la seua candidatura a les primàries per a ser la candidata de Compromís a la Presidència de la Generalitat.

Per la seua part, l’alcalde València, Joan Ribó, també ha destacat que Compromís celebra les primàries més democràtiques i plurals de tot l’Estat. “En esta campanya de primàries hem de eixir als carrers per a posar en valor els pilars de les polítiques de Compromís, com són el valencianisme, la lluita per un millor estat del benestar on les persones siguen lliures, i la protecció i defensa del nostre territori”.

La coportaveu de Compromís i Secretària General del Bloc, Àgueda Micó, ha assegurat en la seua intervenció que “en estos més de 10 anys en els quals la gent de Compromís caminem juntes, hem demostrat ser el projecte polític amb més capacitat de diàleg de tot l’Estat. Hem aconseguit amb un ample consens encetar de nou un procés de primàries obertes, transparents i participatius que estem segures tornaran a ser un èxit”.

Així mateix, el també coportaveu de Compromís, Giuseppe Grezzi, ha intervingut davant de la Trobada per a encoratjar a les persones a participar en el procés amb un objectiu principal, aconseguir entre totes i tots que Mónica Oltra siga la pròxima Presidenta de la Generalitat.

Calendari i procediment de primàries

Les persones que vulguen participar podran inscriure’s a través de la pàgina web www.compromis.net/primaries fins al dia 1 de març. Els candidats i candidates tindran de temps fins al 12 de febrer per a presentar la seua candidatura i quatre dies més per a replegar els seus avals. Del 6 al 8 de març s’orbrirà el procés de votació online, i el 9 de març es celebrarà la votació presencial a través de les meses electorals repartides per tot el territori valencià.

El reglament per als comicis autonòmics estableix una elecció específica per triar al candidat o candidata de Compromís a la Presidència de la Generalitat, que en el cas de València es situarà com a número 1 de la llista. A més, en aquesta mateixa circumscripció, hi haurà una segona votació específica per a escollir al número 2 de la candidatura com a cap de circumscripció. En la votació de la llista per a les circumscripcions d’Alacant i Castelló es triarà per una banda als caps de llista i per altra a les persones que conformaran la resta de la candidatura.