Bota al contingut principal

El síndic de Compromís a les Corts Valencianes, Fran Ferri, ha valorat hui els informes policials continguts en el sumari del Cas Erial i del qual es va alçar el secret ahir. “La tesi que apunta la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil reforça el que Compromís ha denunciat en nombroses ocasions”, ha explicat Ferri qui ha afegit que l’ex president de les Corts i ex conseller Juan Cotino va obtenir el 2007 uns beneficis d’11,3 milions d’euros per la venda de les seues participacions a l’empresa Sedesa al seu nebot.  “Els 11,3 milions provindrien en realitat d’ingressos de l’empresa familiar per la venda de societats participades que vuit anys abans havien guanyat el concurs de les ITV”, ha postil·lat Ferri.

 Un correu electrònic incorporat a la causa, i al qual la titular del Jutjat d’Instrucció número 8 de València es refereix en una interlocutòria del passat 18 de maig del 2018, demostra que Juan Cotino era perfectament coneixedor de la “fosca operació” que estaven tramant la seua empresa familiar i les administracions autonòmiques en mans del seu partit. “El correu electrònic és del 18 d’octubre de 2000, quan Cotino era ni més ni menys que director general de la Policia”, ha recordat el síndic de Compromís. 

El passat mes de setembre de 2018, el síndic de Compromís va aportar a la Fiscalia Anticorrupció abundant documentació sobre la trama de les ITV. Segons ha explicat Fran Ferri, la revenda d’un dels lots de les ITV va suposar un negoci multimilionari, executat en tres fases.

“En una primera fase es va concedir la prestació d’aquest servei a empreses que no tenien cap experiència en la gestió de les ITV i en una segona fase es va produir un augment de les tarifes per damunt del que establia el plec de condicions”, ha relatat Ferri qui ha afegit que “en la tercera fase final es produeix la venda del servei, després de l’augment del preu, amb plusvàlues exagerades, que en el cas vinculat a Rafael Blasco van arribar al 433% de la inversió inicial”.  Ara, la investigació del Cas Erial demostra que “darrere d’aquestes operacions sospitoses s’amagava una complexa trama de corrupció amb la participació directa de Cotino i de Zaplana”.