Bota al contingut principal

El diputat de Compromís a les Corts, Jordi Juan, ha registrat una proposta per tal que les Corts insten el Consell a instar l’Estat espanyol a donar tràmit immediat a un nou Reial Decret relatiu a comunicacions comercials de les activitats de joc i joc responsable que introduisca limitacions a la publicitat similars a les que actualment s’apliquen a l’alcohol o al tabac.

Segons Juan, “entre les possibles mesures per a limitar la publicitat del joc parlem de considerar el joc com una activitat d’especial risc per a la salut i orientar les polítiques cap al joc responsable i la protecció prioritària del menor i altres persones vulnerables. En este sentit caldria prohibir la participació de persones conegudes en els anuncis publicitaris, eliminar qualsevol tipus de promoció, regal de crèdit o bonus usat com a reclam per a realitzar apostes; obligar a les operadores d’apostes a incloure informació específica sobre els riscos que pot comportar el joc i les conseqüències potencialment addictives, a més d’eliminar la publicitat sobre el joc en els mitjans de comunicació de masses i espais públics”.

“A més a més també proposem que es prohibisca la possibilitat que les cases d’apostes i jocs online envien notificacions de missatgeria instantània a través de dispositius mòbils o electrònics; i que s’evite que operadors de joc promocionen esdeveniments esportius i equips de categories juvenils i inferiors”. 

“La preocupació social davant l’expansió del joc al nostre país és cada vegada major. Anuncis publicitaris constants i tremendament agressius, proliferació de cases d’apostes per tot arreu –algunes de les quals situades a tocar d’escoles i centres educatius–, l’arribada de les màquines d’apostes als establiments d’hostaleria i, sobretot, la introducció del joc online l’any 2012 que permet apostar des de qualsevol lloc i a qualsevol hora sense cap limitació, preocupen la ciutadania que veu de prop com cada vegada més coneguts cauen en el món de les apostes”, ha explicat.

D’altra banda, “i davant el boom del joc i els problemes que comporta, recordem que el Govern valencià ha presentat un Projecte de Llei del Joc, actualment en fase de tramitació a les Corts, el qual pretén reforçar les mesures de protecció dels menors i contra la ludopatia. Així mateix la llei de mesures fiscals de 2018 també contempla canvis en la regulació de la publicitat en esta matèria per a evitar l’exposició als infants”.

“Però, la regulació del joc online, així com la de la publicitat del sector són competència estatal i, en eixe sentit, tot i la preocupació social existent, cap dels diferents governs que han passat per la Moncloa darrerament ha pres cartes en l’assumpte. Així, davant la preocupació social existent davant els problemes associats a l’expansió del joc que afecta nombroses famílies valencianes, esperem que la proposta que presentem des de Compromís puga encetar el camí a buscar una possible solució a les addiccions sorgides arran d’aquesta expansió del joc”, ha conclòs el diputat Jordi Juan.