Bota al contingut principal
El portaveu de Compromís a la Cambra Alta, Carles Mulet, ha manifestat hui “el suport total de la coalició” a les mobilitzacions que diferents col·lectius han organitzat per al proper mes de març pel mal servei ferroviari existent al País Valencià.

Les reivindicacions de la formació valencianista a Madrid s’han repetit des del principi de la legislatura, amb la compareixença del president de Renfe, Isaías Táboas, pels problemes de puntualitat i cancel·lacions en els trens de Rodalies i de Mitja Distància, tal com han denunciat de forma reiterada alcaldes, plataformes i usuaris de les línies C3 (València- Aldaia / Bunyol / Utiel) i prolongació del C6 fins al Maestrat, així com amb l’episodi de deixar a gent durant hores sense menjar a Ulldecona en les últimes inundacions l’any passat.

Compromís ha reclamat al Govern la informació estadística que puga existir dels retards i trens desprogramats en les línies C3 i C6 en els últims anys en què ha quedat constatat com el servei és “molt millorable i amb xifres de cancel·lacions i retards abusives i en augment”, ha afegit. 547 trens van ser cancel·lats el 2017 i 2018 en la línia València-Utiel i la puntualitat als 3 minuts segueix una tendència a la baixa fins al 87,57% dels trens i ha passat del 95,43 de 2017 al 93,30% de 2018 a les circulacions programades. Entre 1.500 i 2.000 trens circulen a l’any de forma impuntual en territori valencià.

La coalició ha interpel·lat en nombroses ocasions als dos últims ministres reclamant trens de rodalies amb el Maestrat i Tortosa, la prolongació del Tren de la Costa, la millora amb Alacant, Gandia, Xirivella o de Sagunt a Caudiel (C-5) així com les inversions promeses o el traspàs de la xarxa de Rodalies després d’una adequada modernització de la xarxa i adaptació d’estacions i trens.

“Totes elles són queixes que assumeixen col·lectius com ‘Indignats amb Renfe’ i que compartim, ja que les vivim en primera persona i constatem els mals horaris, preus abusius i inconvenients de tota mena per a estudiants, les seues famílies, treballadors o pacients d’hospital que s’estan generant com a conseqüència de la priorització dels últims governs a la xarxa d’alta velocitat i descuidant la que utilitzen la majoria de persones”, ha indicat Mulet.

Els problemes es reiteren més enllà del territori valencià, fins i tot a Catalunya, de manera que encadena problemes per tota la xarxa i en els dos sentits. La previsió de noves obres i actuacions al Corredor i al tram Castelló-Tarragona fa témer a la coalició la multiplicació de problemes i inconvenients “pel que demanem mesures per generar menys problemes als usuaris, com a obres a la nit, la màxima informació i la possibilitat d’activar una passarel·la per formular en línia les reclamacions i queixes, ja que la gent per no perdre més temps deixa aquestes coses sense fer, indignada i farta amb el servei que es presta”, ha agregat.

D’altra banda la coalició reclama un reajustament en els horaris dels trens regionals i de rodalies per afavorir el seu ús pels estudiants universitaris i que hi haja un tren més enllà de les 20 hores i a preus més ajustats, “ja que arriben a pagar entre 8 i 14 euros per uns trens rodalies que presten serveis de mitja distància, amb les incomoditats que això suposa”.