Bota al contingut principal

El diputat de Compromís a les Corts, Paco García Latorre, ha presentat una proposta per tal que el Consell inste el Govern central a donar suport a la tasca de l’enviat especial del secretari general de les Nacions Unides per al Sàhara Occidental, Horst Köhler, en la negociació entre les parts i l’acord per a la celebració del referèndum d’autodeterminació del Sàhara Occidental. A més a més, “cal ser ferms i exigir al Regne de Marroc el respecte als drets humans de la població sahrauí en la seua participació com a membre, per al període 2018-2020, del Consell de Drets Humans de Ginebra”, ha afegit.

Segons el diputat de Compromís, “a la nostra proposta incloem que el Govern espanyol demane a la Missió de Nacions Unides pel Referèndum al Sàhara Occidental (MINURSO) que amplie les seues funcions al Sàhara Occidental i que les Nacions Unides doten a aquesta missió de la potestat per a la vigilància i salvaguarda dels drets humans de la població sahrauí als territoris ocupats. També és imprescindible que la Unió Europea faça efectiva la clàusula de respecte als drets humans que estableix l’Acord preferencial amb el Regne de Marroc, i que s’incremente el suport humanitari tant a la població refugiada als campaments de Tinduf com als habitants sahrauís dels territoris ocupats”.

Garcia Latorre ha explicat que, al mes de febrer, en la XXIII Conferència dels Intergrups parlamentaris ‘Pau i llibertat al Sàhara Occidental’, “els parlamentaris allí presents renovàrem el compromís amb el futur en llibertat del poble sahrauí. La Conferència d’Intergrups parlamentaris va considerar que el Front Polisari és el legítim i únic representant del poble sahrauí, així reconegut per l’ONU i la comunitat internacional i va denunciar, una vegada més, que la presència marroquina al Sàhara Occidental és il·legal i que no pot tindre efectes jurídics o polítics que menyscaben el dret del poble sahrauí a l’autodeterminació i la independència”.

D’altra banda, “el Govern espanyol ha de denunciar l’espoli dels recursos naturals que, malgrat les sentències, el Govern de Marroc continua portant a terme als territoris del Sàhara Occidental. I, en este sentit, ha d’exigir a les empreses que operen a la zona el respecte del dret internacional i els drets de la població sahrauí. Per això les parts interessades (empreses i països) han d’establir negociacions amb el Front Polisari, legítim representant del poble sahrauí”.

Així, “la proposta del nostre grup parlamentari és clara en que cal iniciar negociacions entre Espanya, la Unió Europea i el Front Polisari on s’establisquen les oportunes relacions comercials i econòmiques. Sense oblidar que és urgent exigir l’immediat alliberament dels presos de Gdeim Izik, que van rebre condemnes injustes en un procés il·legal i sense garanties”, ha conclòs Paco Garcia Latorre.