Bota al contingut principal

El candidat de Compromís a les eleccions generals Joan Baldoví ha afirmat hui en roda de premsa que la reforma immediata del sistema de finançament serà el punt de partida per qualsevol negociació i ha denunciat “l’austericidi econòmic” al que tant els Governs del PP com del PSOE, han condemnat a les valencianes i als valencians.


“Volem acabar amb la discriminació. Volem un tracte just per crear llocs de treball, reduir les llistes d’espera, acabar més de pressa amb els barracons o pagar abans la dependència”, ha assenyalat Baldoví i ha incidit en què si Compromís és decisiu a Madrid “exigirem l’immediat canvi de model i mentres no entre en vigor volem una clàusula de garantia per disposar de fons des del primer minut”.


El candidat de Compromís ha denunciat els cinc anys d’incompliments per part del governs popular i socialista, i ha criticat el silenci de la resta de partits: “Alguns han volgut silenciar aquest tema, els mateixos que defensàvem valencianitzar la campanya després s’obliden de la reforma del model de finançament autonòmic”.

Compromís s’ofereix a representar aquesta reivindicació “de consens a la societat valenciana, tot i que sembla que ningú, a banda de nosaltres, vol recordar en campanya electoral. Assumim el model de finançament presentat pel comité d’experts nomenat per la Generalitat i el posarem damunt la taula de negociació abans d’asseure’ns. La proposta és possible, justa i de consens entre les forces polítiques valencianes”, ha indicat Baldoví, a més d’assegurar que d’eixa manera es podrien començar a percebre els 1.325 milions d’euros que reclamen els valencians i les valencianes cada any per equiparar-se a la mitjana de la resta de territoris. 

Clara Ferrando, número tres per València al Congrés, ha recordat la caducitat de l’actual model “des de gener de 2014” i ha censurat el desequilibri territorial que impedeix “garantir la igualtat d’oportunitats en l’accés als serveis públics essencials”.

“Fins que no es revise el model i es duga a terme una reestructuració adequada al deute, la

Generalitat, les valencianes i els valencians continuaran amb una hipoteca derivada del llarg període de finançament injust i insuficient”, ha afirmat Ferrando.

Una clàusula de garantia per a pal·liar l’infrafinançament

Des de Compromís han aprofitat, a més, per a presentar una proposta d’aplicació immediata per pal·liar l’infrafinançament que pateixen els valencians i les valencianes i que implica dedicar 2.000 milions d’euros al Fons de Competitivitat-una quantia que es queda sense executar any rere any- entre les Comunitats Autònomes que estan infrafinançades i que són aportadores netes.

El número u a les generals per Alacant, Ignasi Candela, ha sigut l’encarregat d’explicar aquesta iniciativa que segons ha declarat: “la ministra d’Hisenda ja té damunt la taula i ho seguirà estant davant qualsevol negociació”.