Bota al contingut principal

El senador territorial i portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha assenyalat hui que registrarà, tan prompte es constituisca el nou Senat, un Projecte de Llei de Reconeixement i Protecció Integral a les Víctimes del Franquisme i de la Memòria Democràtica de l’Estat espanyol. La proposta buscarà recuperar la memòria històrica, la defensa de la Democràcia i acabar amb la impunitat dels crims franquistes i les manifestacions que perviuen a Espanya 40 anys després d’iniciada la Democràcia, davant la indiferència dels diferents governs.

La proposta legislativa reivindicarà el dret irrenunciable de les víctimes del franquisme a la Veritat, la Justícia i la Reparació, tant material com simbòlica, tal com estableixen els organismes internacionals de Drets Humans i el Dret penal internacional. Carles Mulet ha indicat que confia que els representants a la cambra alta entenguen de la necessitat de donar carpetada al franquisme i obrir un període més pròsper en què es faça justícia d’una vegada “i puguem trencar amb un franquisme que va viciar la transició” .

L’avantprojecte proposa anul·lar els consells de guerra sumaríssims i les corresponents sentències instruïdes pel règim franquista per arbitraris i il·legals, adoptant el rescabalament a les víctimes, així com la reconstrucció dels arxius penals i judicials afectats. També mesures per rehabilitar a les víctimes i les seues famílies i comptar amb el reconeixement de víctimes del franquisme. També regula la desaparició forçosa, crea un Cens de Memòria Democràtica amb informació de desapareguts i víctimes de la Guerra Civil i el franquisme amb les circumstàncies de cada cas; un mapa de fosses, la investigació per localitzar els enterraments, establir metodologies d’investigacions, compilar testimonis orals de forma urgent de víctimes i testimonis directes així com un protocol d’exhumacions i la seua planificació, amb els fons necessaris en els Pressupostos Generals de l’Estat.