Bota al contingut principal

La diputada i portaveu de Compromís a la Comissió d’Educació i Cultura en les Corts Valencianes, Papi Robles, ha presentat una proposta per tal que el Consell inste al Govern d’Espanya a iniciar els treballs i estudis necessaris per aplicar un tipus d’IVA reduït equivalent al denominat com IVA cultural, per a la contractació d’espectacles pirotècnics, donat el seu caràcter cultural.

Segons Robles, “l’abusiu augment de l’IVA cultural que va perpetrar l’expresident Mariano Rajoy l’any 2012, passant del 8 per cent fins al 21 per cent, va aclaparar la indústria pirotècnica valenciana. En els darrers anys, aquest IVA ha estat rebaixat al 10 per cent en alguns sectors culturals com ara el cinema, la música, la dansa o el teatre. Però una de les nostres indústries més autèntiques i populars, com és la pirotècnica, continua patint aquesta excessiva càrrega”.

A més a més, “els efectes de la crisi econòmica i les derivades pròpies de les normatives de contractació i de seguretat han tingut com a conseqüència l’agreujament d’una època econòmicament complicada per al sector malgrat que, com podem comprovar habitualment a les cites del nostre calendari festiu, la seua activitat té un gran impacte positiu en l’economia pel seu considerable retorn en determinats sectors com ara l’hostaleria i el turisme”.

“La pirotècnia és, sense cap dubte, un dels elements populars més estimats del nostre ric patrimoni cultural. El seu ús, permanentment vinculat a un immens llistat de manifestacions de la cultura festiva valenciana, es remunta segles enrere de la nostra història i, entre d’altres consideracions, constitueix un dels elements reconeguts en l’expedient que, el passat 30 de novembre de 2016, va possibilitar la inclusió de la festa de les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO”.

“Raó per la qual des de Compromís també considerem important i necessari que des del Consell s’impulse el reconeixement artístic als espectacles pirotècnics pel seu innegable valor cultural i la creativitat que cadascun dels professionals de la pirotècnia empra per al seu disseny i execució”, ha conclòs la diputada Papi Robles.