Bota al contingut principal

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha anunciat que presentarà una iniciativa instant al pròxim Govern que evite en un futur penoses situacions com la que viurà), la setmana vinent l’Aplec dels Ports ( jornada lúdica i reivindicativa que se celebra tots els anys de manera rotatòria en els xicotets municipis de la comarca dels Ports). On, si ningú ho canvia, els milers dels assistents no podran comunicar-se utilitzant les noves tecnologies i pot perillar la cobertura telefònica bàsica. Després d’aquesta situació es troba la negativa de les empreses de telefonia de reforçar el servei “com fan en concerts multitudinaris, en capitals o en festivals musicals d’altres punts de l’Estat, encara que es neguen a escoltar la proposta d’un consistori d’interior com és el d’Herbers”, ha assenyalat Mulet.

Únicament l’empresa Movistar disposa des de 2006 d’una antena que dóna servei al municipi, això després de les gestions municipals i amb tot tipus de privilegis, aquest servei dóna senyal telefònic però el servei d’internet és precari, saturant-se el cap de setmana, en un municipi de menys de 50 habitants. El tall del senyal telefònic sol ser habitual en massa ocasions, per la qual cosa ningú garanteix que davant l’arribada massiva de “ aplequeros”a quests compten ja no amb internet, cosa que es descarta, sinó senyal telefònic. I això, en un municipi tan recòndit, apartat, sense serveis bàsics, i dónes brodat de gent, és sotmetre a les persones assistents a la desprotecció absoluta davant qualsevol emergència, urgència o imprevist.

Segons Mulet “ mentre tots ens omplim la boca de voler apostar per l’interior, existeixen municipis on ja no demanen ni fibra òptica, ni 4G ni 5G, sinó directament senyal telefònic; així, no podrem superar mai la bretxa territorial ni evitar la despoblació d’interior on les noves tecnologies han d’estar presents. Quan pagues una de les tarifes d’internet i telefonia més cares del món, a companyies privilegiades per part de totes les administracions, no ho fas per a estar a la teua casa d’una gran ciutat amb bona cobertura, sinó per a fer-ho en qualsevol racó de la Espanya buidada també; es permet a aquestes companyies instal·lar grans antenes sempre polèmiques per desconèixer els seus efectes com a radiació, se’ls permet alçar asfaltats de carrers per a cablejar, perforar les parets i enlletgir amb cablejat els carrers, la Llei 9/2014, de 9 de maig, General de Telecomunicacions s’ha quedat antiga, i per això proposarem reformar les obligacions de servei públic, prestant les empreses que es beneficien de donar aquests Serveis, que es regule les obligacions en aquelles zones despoblades, que es actue amb diligència davant els incompliments de servei, que s’establisquen protocols d’obligació de servei davant esdeveniments excepcionals, com seria el cas del Aplec dels Ports.

Per a la coalició “sempre és l’interior el que ha de sacrificar-se, entendre que existeixen ciutadans de primera i de segona, gent que ha de conformar-se amb que el seu correu o compres arriben dies més tard, no disposen de cobertura ni serveis del present segle”.

Mulet ha afegit que “estem parlant d’una zona que compta amb una cobertura precària allunyada de centres sanitaris i, sense dubtar de la capacitat de l’organització d’aquest esdeveniment en cap moment, constatem com la prepotència de les empreses subministradores i de serveis han de donar una resposta a les 5.000 visites i a la població que tracta de subsistir mantenint el territori interior” ja que, en la seua opinió “on hi ha benefici clar tots s’apunten, però es desentenen on la població i el negoci és menor i això que parlem de serveis bàsics”.

En aquest sentit des de la formació valencianista, promouran la pervivència de serveis bàsics a l’interior, tals com farmàcies, telecomunicacions, correus i qualsevol altre. “Per a això és necessària la presència de la implicació de les administracions i la seua regulació per a frenar el despoblament, reduir la bretxa tecnològica i el desenvolupament dual dels territoris, ara esperem una resposta immediata de totes les administracions per a exigir a les companyies instal·lar puntualment els sistemes que garantisquen el senyal, i de cara a futur immediat que la banda ampla arribe fins a a tots els municipis”