Bota al contingut principal

El Síndic del Grup Parlamentari Compromís, Fran Ferri, ha presentat hui, a través de Les Corts, una sèrie de peticions de documentació al govern d’Espanya sobre els Acords entre la Junta d’Andalusia i el govern central pels quals es va regular el pagament del deute històric que l’administració central mantenia amb esta autonomia.

Així Compromís ha demanat els texts complets dels pactes entre el govern d’Espanya i la Comunitat Autònoma d’Andalusia per a regularitzar el deute històric andalús i les actes de les reunions de les Comissions Mixtes entre estes dues administracions, en les quals es tractaren les assignacions complementàries com a font de finançament excepcional d’Andalusia.

Segons explica Ferri “els valencians i valencianes estem demanant en este moment la regularització del deute històric que ens ha generat dècades d’infrafinançament, una qüestió que, juntament amb l’adopció d’un model de finançament just, no està sent atesa pels diferents governs centrals. Però comptem amb exemples recents com el d’Andalusia que va culminar en 2010 amb el pagament del deute històric a esta autonomia. Existeix un camí que porta al pagament del deute històric i nosaltres també el volem recórrer”.

“És per això que volem conèixer tots els expedients sobre eixe procés de negociació que va culminar amb el pagament del deute històric andalús. El que sembla ara mateix una quimera per alguns és una qüestió que ha s’ha dut a terme no fa molt en l’estat espanyol i què s’ha de produir també per als valencians i valencianes”.

Per a Ferri “els valencians no volem ser més que ningú, però tampoc menys per això volem que, a més de què es corregisca immediatament este sistema de finançament tan injust amb nosaltres, s’inicien els mecanismes per a què la nostra autonomia deixe d’estar llastrada per un deute històric que s’ha generat pel maltracte sistemàtic en forma de finançament insuficient durant dècades”.

“Algú haurà d’explicar perquè Pedro Sánchez no ha volgut incorporar a l’acord de govern de l’Estat esta petició que si que està contemplada en l’Acord del Botànic. Volem saber perquè el que va ser possible amb Andalusia ara no volen assumir-ho amb els valencians i valencianes. Perquè en definitiva simplement estem reclamant que ens paguen el que ens deuen, res més”, ha conclòs el portaveu parlamentari de Compromís.