Bota al contingut principal

El portaveu adjunt de Compromís en les Corts, Juan Ponce, ha manifestat el malestar i la preocupació de la formació “després de conéixer amb detalls l’autorització per a la construcció del Magatzem Temporal Individualitzat (MTI) a Cofrents, i també perquè el tancament de la central nuclear valenciana en 2021 sembla un impossible malgrat haver-hi un acord de les Corts Valencianes de 2017 amb aquest objectiu”.

“El poble valencià ha de saber per què és ignorat per la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, en donar llum verda a la construcció de l’abocador de residus nuclears, el MTI, quan és innecessari perquè la central té capacitat per a emmagatzemar els residus que genere fins a finalitzar l’autorització de funcionament, al març de 2021. I també si té previst donar una nova autorització el 2021. Unes preguntes a les quals s’haurà d’enfrontar la ministra arran de la petició de la seua compareixença en el Congrés, feta pel portaveu de Compromís en el parlament espanyol, Joan Baldoví”.

En aquest sentit, Baldoví ha afirmat que “Pedro Sánchez s’omple la boca parlant de transició ecològica i energies renovables mentre allarga la vida de la central nuclear de Cofrents per la porta de darrere. No llevàrem a Rajoy del poder per a mantindre i perpetuar la política energètica del Partit Popular. Des de Compromís hem demanat la compareixença de la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, perquè aclarisca a què es deu el canvi de posició del PSOE respecte a l’energia nuclear, ja que quan va ser nomenada ministra es va comprometre a no allargar la vida útil de les centrals per a tancar el parc nuclear estatal el 2028”.

Per la seua banda, Ponce ha afegit que l’autorització per a la construcció del MTI “suposa prioritzar en la continuïtat de les polítiques del govern del PP i allunyar-se de les pròpies conviccions de la ministra però també del mandat del Parlament Valencià. La construcció del MTI evidencia el fracàs de la política de gestió dels residus generats per les centrals nuclears, i recorda que la indústria nuclear manca d’una solució segura i definitiva per al problema de la generació i custòdia de residus tan perillosos com els generats per les centrals nuclears, problema que es trasllada a les generacions futures”.

El diputat Ponce ha explicat que “l’abocador de residus nuclears estarà a la intempèrie i anirà situat a poc més d’un quilòmetre del centre urbà de Cofrents i a uns 200 metres del riu Xúquer que subministra a una gran part de la província de València. A més de tot això, vist el projecte i l’estudi d’impacte ambiental, i la gran quantitat de condicionants i noves actuacions que imposa el Ministeri de Transició Ecològica a la construcció d’aquest magatzem, veiem que està fet amb molts riscos per a la població i el medi ambient, sense tindre garantida la seua innocuïtat”.

“La central nuclear de Cofrents té autorització de funcionament fins a març de 2021, quan haurà arribat als 37 anys de funcionament, superant així en més de 10 anys el tancament recomanat per l’Agència Europea de l’Energia per a les nuclears europees. Cal recordar que durant els últims anys Cofrents ha acumulat nombroses incidències que reflecteixen l’evident deteriorament de la central. Només el 2017 va tindre nou incidències, el número més gran de totes les centrals espanyoles sent una de Nivell 1 per trencament d’una vàlvula i pèrdua de fragments que van tardar 40 dies a recuperar-se. És significatiu destacar que entre setembre de 2017 i febrer de 2018 va estar 96 dies en parada sense que es vera afectat el subministrament, estant parada 58 dies per tres intervencions urgents i no previstes”, ha recordat Ponce.