Bota al contingut principal

El diputat i portaveu de Compromís a la Comissió d’Agricultura, Ramaderia i Pesca en les Corts Valencianes, Josep Nadal; i la vicepresidenta de la mateixa Comissió i també diputada de Compromís, Graciela Ferrer, han presentat una proposta per tal que el parlament valencià inste el Consell a demanar al Govern central que no signe l’Acord de la Unió Europea (UE) amb MERCOSUR fins que no s’assegure que els mercats agrícoles d’origen i de destí operen amb les mateixes normes, assegurant-ne algunes almenys per als productes importats a la UE.

Entre les condicions que els diputats de Compromís han demanat que s’asseguren destaquen les de caràcter laboral i comercial exigides a la UE, com ara no importar productes, ni aplicar contingents, que es superposen en la mateixa època de comercialització que les produccions de la UE; o declarar la producció mediterrània com a especialment sensible, perquè es puguen revisar els tractats i establir mesures de protecció.

Tanmateix el diputat i la diputada de Compromís han inclòs la prohibició de la importació de productes agrícoles de països amb productes autoritzats que a la UE tenen l’ús prohibit, així com la prohibició d’importar productes ramaders provinents de països amb autorització per a hormones prohibides en la UE, entre altres propostes. I Nadal i Ferrer han assenyalat la importància d’implementar una fiscalitat verda comuna a tota la UE que grave l’empremta de carboni dels productes importats de milers de quilòmetres del punt de consum.

Per al diputat Josep Nadal, “l’acord amb MERCOSUR és un obstacle més en el camí de la supervivència de la nostra agricultura. No sols serà una competència deslleial per a la nostra gent del camp, sinó que en res millorarà la situació laboral del camp sud-americà, ni la del nostre on ja tenim empreses de treball temporal explotant a la gent. A més a més, hui dia ja s’importa més cítric de MERCOSUR del que nosaltres exportem. Des de Compromís considerem que ratificar l’acord significaria abandonar el nostre sector”.

En este sentit, la diputada Graciela Ferrer ha afegit que “treballem per una agricultura valenciana i europea de futur, respectuosa amb el medi ambient i la salut. Per això denunciem l’entrada de productes barats importats sense garanties sanitàries que inunden els nostres mercats, mentre el nostre sector compleix amb les exigències europees patint la competència deslleial dels tercers països”.

Per la seua banda, el diputat de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, ha insistit que “és absolutament necessari que una força valenciana com Compromís estiga a Madrid. Amb nosaltres allí no es signarà el nou tractat amb MERCOSUR si no hi ha abans una garantia que això no afecta les nostres taronges. Compromís a Madrid és garantia de defensa dels nostres interessos, dels interessos de la gent de baix, dels interessos dels nostres llauradors i llauradores”.