Bota al contingut principal

Compromís ha exigit este dimarts en roda de premsa la necessitat d’una nova Declaració d’Impacte Ambiental que contemple les modificacions registrades en el plec de condicions del projecte d’ampliació i explotació del Port de València, que incloga els accessos ferroviaris al Port i l’impacte de l’obra a l’entorn.

“Des de Compromís en l’Ajuntament de València estem demanant que el projecte de modificació del Port de València complisca amb unes mínimes garanties legals i ambientals. El projecte que ara es va a adjudicar no és el contempla la DIA del 2007. Volem garantir que la modificació del Port estiga dins de la legalitat i no lamentar-ho després, com ja va passar en altres projectes com la ZAL o Tabacalera”.

Per a Campillo, cal establir una nova relació entre el Port de València i la ciutat per a impulsar el desenvolupament econòmic i estratègic sostenible. “El Port de la ciutat de València és molt més que una dissensió amb l’Autoritat portuària, és una font potencial d’ingressos a la ciutat i a la indústria valenciana, i precisament per això cal tindre un projecte sostenible de futur”.

A més, el vicealcalde de València ha reclamat al Ministeri de Foment la necessitat de connectar ferroviàriament la ciutat de València amb el Corredor Mediterrani. “Es tracta de la gran inversió pendent que farà que puguem connectar València amb Europa, una infraestructura que ha d’incloure, com no pot ser d’una altra manera, el tunel passant i ha d’aprofitar el túnel de Serradora”.

Per últim, Campillo ha volgut recordar que el Port de València encara no ha desenvolupat el projecte de rehabilitació de les platges del sud de la ciutat, que la DIA del 2007 ja exigia. “Els veïns i veïnes del sud han de tindre una solució davant la regressió de les platges a causa dels efectes de l’ampliació del Port de València”.

Per la seua part, el diputat de Compromís a les Corts Valencianes, Juan Ponce, ha recordat que el passat 6 de setembre el govern valencià va declarar l’emergència climàtica, i això comporta que tots els projectes públics tinguen en compte aquesta nova situació jurídica.

“Des de Compromís a les Corts, hem instat al Consell perquè inste al Govern central a fer un anàlisi ambiental integral del projecte modificat d’ampliació Nord del Port de València, incloent-hi en dita anàlisi totes les actuacions territorials derivades i vinculades a la viabilitat econòmica de dita ampliació, tenint en compte les condicions actuals d’emergència climàtica i les exigències de protecció ambiental i territorial derivades de la normativa vigent”.

“A més, hem demanat la creació d’un grup de treball on participen representants dels municipis afectats per projectes d’infraestructures de transport vinculades a l’increment de tràfic derivat de l’ampliació del Port de València, i hem exigit a l’Autoritat Portuària de València a tindre en compte els resultats de l’anàlisi ambiental integral, i del grup de treball amb els municipis, en la futura ampliació nord del Port”.

Per altra banda, el candidat de Més Compromís – Més País al Congrés, Joan Baldoví, ha manifestat la necessitat de comptar amb una veu a Madrid que defense els interessos de les valencianes i els valencians. “Mentre ací som pioners en lleis de protecció del territori, les infraestructures ens són imposades per Madrid sense comptar amb nosaltres. La V-21 és un clar exemple. Fa un any que vam plantejar una alternativa viable, econòmicament i ambiental, però el ministre continua amb la seua tossuderia d’ignorar les normes valencianes que s’estan posant en marxa per protegir el territori, per atendre l’emergència climàtica”.

“Calen noves formes de diàleg i participació activa en la presa de decisions de qüestions tan importants com són el litoral i l’àrea metropolitana de València. Els valencians i valencianes necessitem autonomia real per poder decidir els grans projectes com l’ampliació del Port de València. Per això, volem demanar una revisió en profunditat de la llei de Ports, I que hi haga una nova DIA que avalue l’impacte ambiental de la modificació d’ampliació del Port de València. Volem garanties, que és exactament les mateixes cauteles que ja expressaren José Luis Ábalos i Carmen Alborch en 2007 sent regidors a València”.

Per últim, la coportaveu de Compromís, Àgueda Micó, ha assenyalat que “com a persones que ens dediquem a la política de forma responsable, tenim ‘obligació d’escoltar i de vetlar pels interessos de la ciutadania. El govern central no pot actuar de forma unilateral en projectes que afecten la vida de les valencianes i valencians. És l’hora del consens, del diàleg i de fer política d’una altra manera”. En aquest sentit, Micó ha anunciat que des de Compromís s’ha encetat un procés de diàleg amb els moviments socials i persones expertes per a treballar en un model econòmic sostenible de futur per al litoral valencià.