Bota al contingut principal

Davant la votació que es va fer ahir a les Corts, el Grup Municipal de Compromís per València reclama una nova Declaració d’Impacte Ambiental (DIA) davant les modificacions del projecte d’ampliació del Port de València. El vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana per Compromís, Sergi Campillo, insistix que el projecte que pretén fer ara l’Autoritat Portuària no és el mateix que el que va estudiar la DIA del 2007. “S’ha modificat substancialment este projecte d’ampliació i volem garantir que tot estiga dins de la legalitat per no lamentar-ho després, com ja va passar en altres projectes, com ara la ZAL”, ha explicat.

En este sentit, ha valorat positivament l’inici dels treballs del fòrum de debat al voltant de les relacions Ciutat/Port impulsat per l’Ajuntament de València, la Conselleria de Política Territorial, i l’Autoritat Portuària i que té com un dels punts de debat l’ampliació del Port i les seues problemàtiques. Un fòrum organitzat en tres grups de treball i format per les universitats, entitats veïnals, ecologistes i representants institucionals, entre altres. El vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana al consistori ha demanat “que el treball de totes les institucions i representants de la ciutadania no es queden en paper mullat, sinó que es tinguen en compte les conclusions d’este fòrum consensuat per les parts i obert al diàleg amb tots els agents implicats”.

Campillo ha reclamat coherència i que en esta qüestió es deixen de costat el interessos partidistes perquè “ens estem jugant el futur dels nostres barris i el del nostre patrimoni natural, com ara les platges, que heretaran els nostres fills i filles”. S’ha referit així al rebuig del PSPV, PP, Ciudadanos i VOX a la proposta presentada pels grups parlamentaris de Compromís i Podem en les Corts sobre la necessitat d’una DIA que revise la nova ampliació del Port. “No podem entendre en un context d’emergència climàtica, que no es vulguen tindre totes les garanties respecte a projectes que alteren el nostre territori i la vida de la nostra ciutat”. En este sentit, demana al PSPV de la ciutat que es mantinga com un aliat per a defendre els interessos de València: de l’entorn natural, dels barris i de la ciutadania”.

Campillo ha insistit també en la urgència de millorar les infraestructures ferroviàries per connectar la ciutat de València amb el Corredor Mediterrani, “una de les grans inversions pendents”. A més, ha recordat que el Port de València encara no ha desenvolupat el projecte de rehabilitació de les platges del sud de la ciutat, que la DIA del 2007 ja exigia. “És un deute pendent amb els veïns i veïnes del sud que exigixen una solució davant la regressió de les platges per culpa dels efectes precisament de l’ampliació del Port”.

“El Port de València és una font potencial d’ingressos a la ciutat i la indústria valenciana i per això cal tindre un projecte sostenible de futur”, ha afirmat. Ha instat a adequar el Port als compromisos de l’Estratègia 2030 de la Xarxa Mundial de Ciutats Portuàries, de la que forma part la Marina, i que aspira a contribuir als Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU d’adaptació al canvi climàtic, diàleg port-ciutat, transparència, salut i participació.