Bota al contingut principal

La portaveu de Compromís a la Comissió de Polítiques d’Igualtat de Gènere i LGTBI en les Corts, Mònica Álvaro, ha presentat una proposta per tal de plantejar una modificació urgent, mitjançant la propera llei d’acompanyament estatal, de la ‘Llei 1/2004 de 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la violència de gènere’, que incorpore el reconeixement de tots els tipus de violència de gènere i masclista que existeixen. A més a més, també demana que es reconega com a agressors i víctimes els casos on la víctima no tenia una relació afectiva amb el seu agressor, en el marc del Conveni d’Istanbul.

Segons la també portaveu adjunta del grup parlamentari de Compromís, “la legislació valenciana adopta un concepte més ampli que l’espanyola, ja que la Llei Integral contra la Violència sobre la Dona en l’àmbit de la Comunitat Valenciana sí reconeix com a víctimes a totes les dones sense necessitat d’haver tingut una relació sentimental amb el seu agressor o assassí, així com als fills i les filles menors i/o persones subjectes a tutela o acolliment d’aquestes que patisquen qualsevol perjuí a conseqüència de l’agressió”.

“Cal insistir que el Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere estableix que s’han de reconèixer com a formes de violència contra les dones les establertes al Conveni d’Istanbul, fins i tot en els casos en què no existisca amb l’agressor una relació afectiva. No obstant això, davant el bloqueig polític de l’Estat espanyol dels últims anys, açò no s’ha desenvolupat. Ara, davant l’Emergència Feminista en la qual es troba la nostra societat, cal considerar la necessitat d’aplicar algunes de les mesures del Pacte, i fer-ho de manera urgent”.

El Conveni del Consell d’Europa sobre prevenció i lluita contra la violència contra les dones i la violència domèstica, més conegut com a Conveni d’Istanbul, va ser aprovat l’any 2011 i ratificat per l’Estat espanyol l’any 2014. “Aquest Conveni és el primer legalment vinculant que s’aprova sobre la violència de gènere. I amb la seua ratificació per primera vegada, l’Estat espanyol, com la resta, es compromet a detectar, prevenir i eliminar la violència contra dones i xiquetes en totes les seues manifestacions”.

“Parlem que és un document que suposa un gran avanç ja que, a més de ser jurídicament vinculant, reconeix per primera vegada la violència contra les dones més enllà del marc de les relacions sentimentals, més enllà de la violència que s’exerceix entre les parelles o exparelles, passant a descriure aquesta violència com un problema social”.

“És important destacar que des de l’arribada del Botànic al govern autonòmic s’han realitzat una sèrie de modificacions per tal d’ampliar quines són les diferents manifestacions de la violència sobre la dona, per incloure tots els tipus de violències, i també el concepte d’agressor o quines són les persones que tenen dret a rebre indemnitzacions a conseqüència de la violència de gènere i masclista”, ha conclòs la diputada Mònica Álvaro.