Bota al contingut principal

El grup parlamentari Compromís ha presentat una proposició no de llei en Les Corts amb què insta al Consell a realitzar diferents accions per facilitar l’exercici dels drets laborals de la ciutadania a través de programes educatius, campanyes de sensibilització i ferramentes on-line.

Segons ha explicat el síndic de Compromís, Fran Ferri, “l’ampli reconeixement dels drets laborals a nivell internacional, estatal i valencià xoca amb la realitat que experimenten una gran quantitat de treballadors i treballadores en el seu dia a dia. De fet, els problemes relacionats amb la qualitat del lloc de treball, és una de les principals preocupacions dels ciutadans d’acord amb el baròmetre del CIS”.

“En molts casos, -ha afegit Ferri- la precarietat en les condicions laborals ve provocada per l’incompliment de la legislació laboral i la vulneració dels drets dels treballadors i treballadores recollits en l’Estatut dels Treballadors”.

Davant esta problemàtica des de Compromís es considera que és fonamental l’acció de la Inspecció del Treball així com de les organitzacions sindicals i dels representants dels treballadors i treballadores. Segons explica Ferri “per enfortir la lluita en la defensa d’estos drets també és important que els propis treballadors i treballadores coneguen els seus drets, i la seua aplicació pràctica, per poder reclamar en cas de veure’ls conculcats en el seu lloc de treball”.

En eixe sentit esta iniciativa parlamentària de Compromís proposa: implementar un programa educatiu adreçat als joves a partir dels 16 anys que els forme, des d’una vessant pràctica, per l’exercici dels seus drets laborals, especialment davant situacions de precarietat i/o discriminació, realitzar de manera periòdica, campanyes d’informació i sensibilització sobre els drets laborals dels treballadors i treballadores a través dels mitjans de comunicació i oferir un espai web amb informació i un mecanisme de resolució de dubtes sobre drets laborals i altres temàtiques de l’àmbit del treball.

Segons explica Ferri “volem que quan els joves valencians isquen al mercat laboral, a banda de tindre coneixements sobre la seua professió, també coneguen els seus drets laborals. Volem que sàpiguen detectar quan la seua empresa està vulnerant eixos drets, i com actuar davant eixes situacions d’explotació o precarietat”.

“Davant els conflictes estèrils de la dreta, des de Compromís entenem l’educació com un dret fonamental que ajuda a millorar la vida de les persones”, ha conclòs el portaveu parlamentari de Compromís.