Bota al contingut principal

L’alcalde de València, Joan Ribó, i el diputat de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, han presentat este dilluns a València l’agenda valenciana de l’acord d’investidura que la coalició valenciana va fer signar al partit socialista per a garantir el suport de Compromís a la investidura de Pedro Sánchez.

Joan Ribó ha destacat els compromisos per a la ciutat de València adquirits en l’acord, com ara la condonació del deute del Consorci València 2007 o la construcció del túnel passat ferroviari, però, ha assenyalat que encara falten moltes inversions per posar a València en la mitjana estatal. “Des de Compromís, fa anys que exigim que se’ns deixe de tractar com a ciutadans de segona, i s’atorgue a les institucions valencianes un finançament adequat per poder fer viable l’estat del benestar valencià, també pel que fa a les inversions en la ciutat de València. Ha arribat l’hora que l’Estat deixe de maltractar econòmicament a la ciutadania valenciana i dissenye uns pressupostos fets des de l’honradesa, el sentit comú, l’equilibri i la solidaritat”.

En aquest sentit, Ribó ha assegurat que “des de la ciutat de València estarem vigilants perquè aquests acords es complisquen i el govern central passe per primera vegada de les paraules als fets. Uns compromisos als quals cal afegir els acords previs que es van aconseguir amb els diferents ministeris del gabinet de Pedro Sánchez en l’anterior legislatura, especialment amb el de Foment i el d’Hisenda”.

“Des de Compromís som conscients que el nostre vot al Congrés és decisiu per al president Sánchez, i per això, estem exigint que les històriques reivindicacions de l’agenda valenciana siguen incorporades en els Pressupostos Generals per al 2020, com ara el Contracte Programa per a la Mobilitat Metropolitana de València per valor de 52 milions d’euros; el soterrament de les vies del Parc central, el canal d’accés i el túnel passant ferroviari, el projecte de prolongació del túnel de Serradora, la partida pressupostària per a la prolongació de la L.10 de MetroValència, i la millora del finançament per als espais culturals de la ciutat, com ara l’IVAM, el Palau de les Arts, el Sant Pius V o el Palau de la Música”.

“A més, com alcalde de València no només estaré vigilant perquè el govern central complisca amb les inversions que València precisa, sinó també perquè assumisca el deute per la Copa Amèrica a la Marina de València, tal com s’ha fet amb esdeveniments similars de projecció internacional per a Espanya, com les Olimpíades de Barcelona o les Expos de Sevilla i Saragossa. Ha arribat l’hora que la ciutadania de València siga tractada com mereix una ciutadania que reclama equitat amb la resta de ciutats de l’Estat”.

Per la seua banda, Joan Baldoví ha recordat que “per primera vegada en la història, una organització d’estricta obediència valenciana, com és Compromís, ha aconseguit signar un acord que recull una agenda valenciana amb el govern central. Un acord que podem nomenar que com l’acord del trellat, perquè moltes de les reivindicacions parlen directament de complir la llei, com és el cas de la renovació del sistema de finançament, on el govern central s’ha compromés a presentar una proposta en huit mesos, les aportacions de l’Estat al fons per a l’atenció a la dependència, o la protecció de l’agricultura valenciana”.

Per a Baldoví, “es tracta d’un bon acord per al conjunt de la societat valenciana que hauria de ser defensat, no només per Compromís, sinó també per les 32 diputades i diputats valencians que hi ha al Congrés, tots eixos que asseguren defensar els interessos valencians però a l’hora de veritat voten allò que els dicten des del comité central dels seus partits independentment que siga bo o roí per a les persones que ells representen. Un fet que demostra que sense Compromís, no existiria una agenda valenciana a l’Estat”.