Bota al contingut principal
  • És la primera vegada que es constitueix una comissió de les Corts fora de la seua seu i l’objectiu és estudiar i avaluar els efectes de la climatologia al territori i buscar les solucions que garanteixin el benestar dels seus habitants

Les Corts Valencianes han constituït hui la comissió especial de prevenció dels riscos d’inundacions de la Vega Baja a Oriola després dels episodis extrems tant de l’temporal DANA al setembre com el Glòria fa just una setmana, fenòmens cada vegada més durs i que amb aquesta comissió es pretén donar respostes i solucions a el territori. La comissió tindrà de termini d’un any per presentar el seu estudi.

La presidenta de la comissió i portaveu adjunta de Compromís Corts, Aitana Mas, ha assegurat després de la constitució de la comissió a l’Ajuntament d’Oriola que “ha quedat palés la preocupació de tots els grups per la situació que van haver de viure, i que segueixen vivint, els veïns i les veïnes de les diferents localitats afectades, també queda palès que hem de ser un instrument polític que done respostes i que precisament és això el que pretenem fer a través d’aquesta comissió d’estudi. Un estudi que ha de ser multidisciplinari, holístic diria jo “.

Per a la presidenta, “a hores d’ara, després de tants episodis atmosfèrics adversos d’alta intensitat amb una freqüència tan recurrent com la DANA o l’última borrasca Glòria, vam començar a veure de manera tangible allò que anomenem canvi climàtic. Els acadèmics porten anys avisant-nos: no és una moda i ve per quedar-se. I anys de pressions urbanístiques altíssimes sobre les nostres costes i sobre els nostres caus, infraestructures hidràuliques insuficients o en mal estat així com el negacionisme sobre el ja alertat, fan que la prevenció d’aquest tipus de catàstrofes siga tot un repte a dia de hui que hem d’abordar de manera immediata”.

Per la seua banda, la diputada de Compromís i portaveu a la comissió, Graciela Ferrer, ha assenyalat que “l’escenari climàtic està canviant, els episodis extrems hídrics són cada vegada més freqüents i l’objectiu d’aquesta comissió són els d’estudiar, avaluar i concretar les línies d’actuació per reduir la vulnerabilitat de les persones i el territori. I sobretot, avançar en l’adaptació del territori a aquests nou context i és fonamental que les Corts i el conjunt de grups arribem a el consens en les polítiques de llarg recorregut perquè el futur ens el juguem tots. Així com que aquesta comissió tinga la col·laboració de totes les institucions perquè puguen aportar i puguem fer plantejaments de futur per garantir el benestar del Baix Segura.