Bota al contingut principal

La diputada i portaveu de Compromís a la Comissió de Coordinació, Organització i Règim de les Institucions de la Generalitat, Nathalie Torres, ha presentat una proposta per tal que el Consell inste el Govern central a reformar la Llei Estatal de Transparència “per tal de reclamar major transparència en les institucions i més participació de la ciutadania en la presa de decisions. Com més informada està la ciutadania, més conscient és de les carències que puga tindre l’Administració que ha de vetllar pels seus interessos generals”.

Segons Torres, “la proposta estava a l’espera de la configuració del Govern espanyol i, ara que ja el tenim, considerem que és un bon moment per a sol·licitar la modificació de la llei actual de Transparència. Espanya va ser un dels últims països de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) en tindre una Llei de Transparència. El que ha passat és que posteriorment s’han impulsat i aprovat en els parlaments autonòmics, com les Corts Valencianes, lleis de transparència i bon govern que superen les expectatives que va crear en el seu moment la norma estatal de Transparència”.

“Des de Compromís el que demanem és el desplegament reglamentari d’aquesta llei perquè, quasi set anys després de l’aprovació de la llei de l’Estat, encara no té un reglament. I això ajudaria a administracions més xicotetes, com les locals, a poder aplicar la llei amb major coneixement de causa”.

D’altra banda, “demanem que no existica eixa figura ambigua del silenci, sinó que el silenci siga positiu i que les sol·licituds d’accés a la informació tinguen sempre una resposta. O que les dades que maneja el sector públic puguen ser reutilitzades i aprofitades per altres sectors. I també demanem la publicitat activa, és a dir, que coses tan senzilles com l’agenda dels alts càrrecs del Govern del Botànic que sí que és pública, també s’aplique al Govern de l’Estat espanyol”, ha conclòs la diputada Nathalie Torres.