Bota al contingut principal

El grup parlamentari Compromís, ha registrat en Les Corts, una proposició no de llei amb què insta el govern central i al Consell a posar en marxa una sèrie de mesures per fer front a la problemàtica que impedeix l’accés a l’habitatge a la població jove.

Segons explica el diputat Carles Esteve “entre les mesures proposades volem destacar la necessitat de què des de l’administració central es desenvolupe normativa que permeta a les comunitats autònomes regular les pujades abusives del preu del lloguer en zones tensionades, reorientant també el pla estatal de l’habitatge per a garantir un accés assequible al lloguer”.

“Així mateix reclamem al govern central que per tal d’afavorir els processos d’emancipació de la joventut s’impulse un increment de recursos destinats a la política d’habitatge”.

De la mateixa manera amb esta iniciativa parlamentària s’insta al Consell a realitzar un estudi de l’increment del preu del lloguer i de l’impacte que aquest ha tingut en l’accés de la població jove a l’habitatge, per a millorar l’efectivitat de les ajudes al lloguer.

Compromís també planteja la necessitat de constituir una mesa de seguiment de les polítiques d’accés a l’habitatge per a la població jove entre la Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica i el Consell Valencià de la Joventut.

Per a Esteve “les dades que ha fet públiques l’Observatori d’Emancipació del Consejo de la Juventud de España per a 2019 són molt preocupants. Així només 2 de cada 10 joves valencians es poden emancipar abans dels 30 anys. Aquest fet està provocat per la precarietat laboral que pateix la joventut, marcada per una alta temporalitat i parcialitat en l’ocupació, i per uns preus de lloguer que fan inaccessible l’habitatge. Els preus del lloguer s’han incrementat de manera abusiva en les grans ciutats valencianes en els últims cinc anys; a València el preu del lloguer ha pujat un 47%, a Alacant un 33% i a Castelló un 39%. D’esta manera una persona jove ha de dedicar més del 70% del seu salari per l’accés a un habitatge lliure, estem davant d’una situació alarmant que impossibilita l’emancipació juvenil”.

“Des de Compromís demanem mesures urgents en la política d’habitatge davant la impossibilitat que té la joventut per emancipar-se. Estem davant d’una situació d’emergència, en la que un dret com és el de l’habitatge és inaccessible per els preus abusius del lloguer. La joventut ha de ser prioritària dins del Pla Estatal de l’Habitatge, ja que és el col·lectiu d’edat més pobre de tota la població”.

Per a Esteve “necessitem prioritzar la política d’habitatge a nivell estatal, augmentant els fons destinats a la política d’habitatge fins que arribe al nivell d’altres països europeus, i legislar per a posar fre a les pujades abusives de preu del lloguer. En eixe sentit reclamem a l’estat la transferència de les competències per a determinar zones tensionades i poder regular les pujades abusives del preu del lloguer, per a garantir que l’habitatge siga un dret efectiu”.