Bota al contingut principal

El portaveu adjunt de Compromís a les Corts Valencianes, Juan Ponce, ha afirmat que “si no volem tindre un Fukushima valencià, la central nuclear de Cofrents ha de tancar el proper any, el 2021. Cal recordar que en la passada legislatura, a proposta dels grups parlamentaris que donen suport al Govern del Botànic, es va aprovar una inciativa per tal que el Consell exigira al Govern central el tancament i desmantellament de la central de Cofrents. Ara, quan queda un any per a la data de la fi del funcionament de la nuclear valenciana, l’empresa explotadora del suministre, Iberdrola, està maniobrant per tal d’allargar la llicència fins a 2030”.

Segons Ponce, “ens trobem també amb que ara Cofrents té les piscines del combustible emprat plenes de residus nuclears. Això significa que els residus que es generen cada dia, han d’eixir d’eixes piscines al Magatzem Temporal Individualitzat (MTI) que està situat a la intempèrie, al costat de la central, a poc més d’un quilòmetre del poble i a uns 200 metres del riu Xúquer, que rega i dóna de beure a l’àrea metropolitana de València i, fins i tot, a una gran part de la província. Tot amb els riscos mediambientals i per a la salut de les persones que això implica”.

A més a més, “des del nostre grup parlamentari volem traslladar el nostre suport al col·lectiu Tanquem Cofrents, que està patint les pressions d’Iberdrola després de denunciar a alguns membres de l’entitat, aprofitant la Llei Mordassa, que varen penjar una pancarta a l’embassament de Contreras coincidint amb el sisè aniversari de la catàstrofe de Fukushima. Estes persones, dos membres de Tanquem Cofrents, s’enfronten ara a elevades multes, mentre l’elèctrica fa caixa i no deixa d’enriquir-se a costa dels riscos associats al funcionament de l’obsoleta central nuclear”, ha conclòs Juan Ponce.