Bota al contingut principal

El grup parlamentari Compromís ha presentat una Proposició No de Llei en Les Corts en què es proposa al govern central adoptar una bateria de mesures que permeten que les PIMES del sector de l’automòbil puguen invertir en tecnologia més sostenible, qüestió clau per poder garantir la seua continuïtat i no perdre competitivitat.

Segons explica la portaveu adjunta de Compromís en Les Corts, Aitana Mas, “el canvi cap a la incorporació de noves tecnologies més sostenibles en la indústria ha deixat de ser una qüestió del futur per convertir-se una realitat del present. En el sector automobilístic açò passa per realitzar un gir cap a la producció de motors elèctrics que puguen reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle. Qüestió que s’ha de sumar a un dels reptes principals de les nostres societats, la transformació cap una mobilitat sostenible fonamentada en el transport públic col·lectiu”.

Són moltes les empreses que han començat a desenvolupar projectes que permitixen garantir una important reducció del consum d’hidrocarburs; així altres països europeus com Alemanya i Regne Unit han realitzat importants projectes d’inversió en aquesta línia. “Lamentablement, al nostre territori hem patit durant dècades l’absència de polítiques públiques i finançament imprescindibles per a realitzar inversions semblants per a l’adaptació ecològica de les nostres empreses”.

Per a Mas “el País Valencià necessita un important augment de la inversió en I+D+i que supose una espenta a la transició de la producció de motors i vehicles elèctrics, cap a la que es dirigix el sector del motor. Es precisa un volum d’inversió suficient que ens puga equiparar a la resta de països d’Europa, els quals porten anys destinant substanciosos recursos en esta línia”.

És per això que Compromís reclama al govern central el desenvolupament de línies de crèdit per a esta adaptació ecològica adequades a les particulars necessitats i característiques de les PIMES del sector de l’automòbil.

També s’insta a destacar el caràcter estratègic i essencial que té el sector de l’automòbil en l’esquelet industrial del conjunt de l’Estat, i en especial del País Valencià, i que esta singularitat es materialitze a l’hora d’abordar el Pla de desenvolupament industrial i transició ecològica del govern central, així com contemplar les singularitats de les PIMES d’este sector en el Marco Estratégico PYMES 2030.

De la mateixa manera Compromís proposa estudiar i crear incentius perquè el canvi en el sector de l’automòbil incorpore altres criteris ecològics com l’aplicació dels principis de l’economia circular a les cadenes de producció i muntatge, incorporant la reutilització de peces i la reducció de residus.

Per últim, Aitana Mas ha volgut destacar que “no hem d’oblidar que els efectes d’este canvi no es limiten al sector de l’automòbil. L’adopció d’estes noves tecnologies va acompanyada d’un menor consum d’hidrocarburs, el que redueix la seua importació. Este fet produeix una millora de l’economia al deixar de dependre de la inestabilitat pròpia del petroli i el gas natural”.