Bota al contingut principal

La diputada i portaveu de Compromís a la Comissió de Coordinació, Organització i Règim de les Institucions de la Generalitat, Nathalie Torres, ha registrat una proposta per tal que les Corts Valencianes insten el Consell a adoptar en les seues comunicacions i publicacions el topònim històric de La Serrania en lloc de la denominació actual de Els Serrans.

“La comarca coneguda actualment com Els Serrans és una comarca extensa que abasta des del Camp de Túria fins als límits de la província de València amb Conca i Terol, que compta amb una gran importància històrica i cultural. Unes terres amb una població diversa i una idiosincràsia especial, resultat dels diferents pobles i cultures que al llarg de la història han poblat la Serrania del Túria i que ens han llegat un patrimoni natural, històric i immaterial del qual gaudim tot el poble valencià”, ha explicat la diputada Torres.

“La denominació de Els Serrans va ser encunyada, segons els experts, per Sanchis Guarner el 1966, fruit de la confusió amb el gentilici emprat per definir a les persones que habiten en la comarca. És l’única comarca a tot l’Estat que rep el seu topònim del seu gentilici. Ja en l’any 1934 Emili Beüt proposava, en la seua proposta de comarcalització, el nom de La Serrania de Xelva, i inclús al Sermó XCVIII, de 15 de setembre de 1414, de Sant Vicent Ferrer hi ha una referència a La Serrania”.

“Aquestes proves documentals, i la tradició oral de la comarca, demostren per què, tot i el nom ‘oficialitzat’ de Els Serrans als anys 80, s’ha estat emprant habitualment per veïns i veïnes el topònim tradicional de La Serrania, com així el trobem en la denominació d’entitats socials de la comarca, com el Centro de Estudios de la Serranía, Mancomunidad de la Serranía, Banda de la Serranía, o Asociación de la Serranía de Actividades Teatrales, entre d’altres”, ha assenyalat.

“I de forma més recent, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) va acordar, vist l’informe emès per la Secció d’Onomàstica sobre el topònim major en castellà i en valencià La Serranía o Los Serranos/la Serrania o els Serrans, la modificació de la denominació actual per la forma La Serranía/la Serrania. Cal recordar que aquest informe es va elaborar a instància de la pròpia Mancomunidad La Serrania que, en la sessió celebrada el 27 de febrer de 2018, sol·licitava un estudi a l’AVL per a la modificació del topònim comarcal”.

“Per tot açò i donat que entitats, experts, historiadors i la pròpia Mancomunitat estan reivindicant la recuperació de la toponímia històrica de La Serrania per a referir-se oficialment a la seua comarca, des de Compromís presentem esta proposta que també fixa el seu objectiu en que les Corts empren, a partir d’ara, el topònim històric de La Serrania en totes les seues publicacions i comunicacions per a referir-se a l’actual comarca de Els Serrans”, ha conclòs la diputada Nathalie Torres.