Bota al contingut principal

La Comissió de Drets Humans de Les Corts ha aprovat hui amb els vots a favor de tots els grups menys VOX una proposició no de llei de Compromís amb què s’insta al govern central a que, mentre es produeix el tancament definitiu del Centre d’Internament per a Estrangers de València, el ministeri de l’Interior elabore un informe de periodicitat anual sobre l’estat de les seues instal·lacions i els serveis als interns que s’han dut a terme al centre, el contingut del qual siga públic.

Segons explica la diputada de Compromís i portaveu de Drets Humans en Les Corts, Cristina Rodríguez, “l’existència dels CIE ha provocat rebuig entre la ciutadania i cada vegada són més les veus que demanen tancar-los com a resposta a les denúncies reiterades que n’han fet diverses organitzacions en defensa dels drets humans arran de les vexacions, opacitat, agressions i falta de zel en les mesures de custòdia sobre persones que no han comès cap delicte”.

Per citar només dos casos recents, l’estiu de2019 vam haver lamentar la mort del jove Marouane Abouobaida, en circumstàncies encara per esclarir. Malauradament, també en desembre de l’any passat, coneguèrem el cas del veneçolà R.Y, internat al CIE de Sapadors. El jove, amb el VIH, va gravar unes imatges amb el seu mòbil en què denunciava les “condicions inhumanes del centre”.

“Són casos dels que sempre ens hem assabentat per la premsa i gràcies al treball lloable de les organitzacions no governamentals que treballen per tancar els CIE, però vetllar pels drets humans i la transparència en la informació pública no ésuna feina ni de la premsa ni de les ONG. És responsabilitat de l’Administració i del Govern”, ha recordat Rodríguez.

El ple de les Corts Valencianes ja va aprovar en la seua sessió del 15 d’octubre de 2015 una resolució a proposta de Compromís i sense l’oposició de cap altre grup parlamentari que declarava el nostre territori zona lliure de centres d’internament d’estrangers i que instava el govern central a iniciar el procés de tancament dels centres d’internaments d’estrangers.

“Des de Compromís —ha afegit Rodríguez— seguim exigint el tancament dels CIE i mentre este tancament es produeix, creiem que la ciutadania valenciana té dret a saber, a conèixer en quines circumstàncies es troben les persones internades en els CIE. Perquè una informació pública, clara i transparent només pot ajudar a què el sistema i les polítiques migratòries i en matèria de Drets Humans milloren”.

La iniciativa parlamentària de Compromís ha comptat amb les aportacions via esmena dels grups parlamentari socialista i Unides Podem, fet que segons Rodríguez “demostra que els grups del Botànic continuem junts pel camí de la defensa dels Drets Humans”.