Bota al contingut principal

El grup parlamentari Compromís ha registrat hui en Les Corts una proposició no de llei amb que s’insta el Consell a elaborar i coordinar amb les administracions locals un pla estratègic amb una anàlisi de les condicions i riscos futurs per a l’ofici faller i amb mesures per a garantir aquest ofici.

Segons explica la diputada de Compromís, Papi Robles, “les Falles, com a festa d’interés cultural, turístic i econòmic, patrimoni immaterial de la humanitat de la UNESCO, tenen el seu nucli fonamental en els monuments fallers. El disseny i construcció de Falles esdevé alhora un ofici i un art que està íntimament lligat a aquest patrimoni, que cal cuidar, mantindre i promocionar”.

“En aquest sentit, -explica la parlamentària- cal posar de rellevància el risc en el qual es troba l’ofici faller a mitjà i llarg termini, degut a la situació econòmica i a l’evolució de la festa. Un bon exemple d’aquest risc el podem trobar en el fet que, mentres el nombre d’artistes fallers augmenta, la seua feina és cada vegada més precària i menys remunerada, ja que la quantitat de monuments que es planten any rere anys disminueix, i el seu pressupost és cada vegada menor”.

Aquest retrocés té una clara visibilització en els tallers dedicats a aquest ofici. En la Ciutat Fallera més de 30 de les 50 naus dedicades a l’ofici faller han tancat i han passat a desenvolupar activitats d’altres sectors. A més, cada any estan tancant entre 3 i 4 naus.

Per a Robles “garantir la continuïtat de l’ofici faller és clau per al futur de la festa que ha de continuar tenint els seus monuments al centre. I aquesta passa no només per potenciar la festa, sinó per garantir que aquesta reverteix en els monuments i en tot el sector de professionals que els fan possibles”.

La implicació de les administracions públiques i de les comissions falleres és vital per a garantir la continuïtat de l’ofici faller com a expressió i motor essencial de les Falles, amb mesures com ara les que ha començat a prendre l’Ajuntament de València en matèria de promoció, suport econòmic i deduccions fiscals, que poden continuar acompanyades d’una planificació estratègica per a establir, amb el sector, mesures per garantir la continuïtat i la qualitat de l’ofici. “Per aprofundir a eixa línia hem presentat esta iniciativa en Les Corts; és imprescindible que s’elabore un pla estratègic per garantir el futur de l’ofici faller”, ha conclòs la diputada de Compromís.