Bota al contingut principal

El grup parlamentari Compromís ha anunciat la presentació en Les Corts d’una proposició no de llei per instar al parlament valencià a condemnar els atacs que s’estan produint cap a les persones en trànsit de la frontera turca amb Grècia per part de les forces policials, així com els que s’estan produint cap a les persones atrapades en els camps de refugi grecs, per part de grups d’ultra dreta.

Esta iniciativa, promoguda per la diputada i portaveu de drets humans de Compromís en Les Corts, Cristina Rodríguez, també insta al govern d’Espanya a suspendre l’enviament a Grècia de cap agent de la Guardia Civil i la Policia Nacional ni cap equipament extra en el marc de l’Equip de Resposta Ràpida de Frontex, com s’anuncià en el Consell de ministres d’Interior europeus celebrat el passat dimecres 4 de març.

Així mateix Compromís reclama al govern espanyol que condemne la suspensió per part de Grècia de l’aplicació de la Convenció de Ginebra sobre l’Estatut dels Refugiats i els atacs a les persones atrapades en els camps de refugi de Grècia i garantisquen la tasca d’ONG i periodistes sobre el terreny.

Segons explica Rodríguez “reclamem també a l’executiu de Sánchez que faça tots els esforços possibles per a acabar amb la guerra i la violència a Síria i rebutge el xantatge del Govern de Turquia a la Unió Europea per a obtenir el seu suport en el marc del conflicte a Síria”.

“En aquest moment, milers de persones es troben a la frontera terrestre entre Turquia i Grècia, especialment en el nord-est del país, i altres creuen el Mediterrani fins a les illes gregues. Mentrestant, l’extrema dreta grega aprofita la situació d’abandonament dels camps de refugi com el de Moira –que acull a 20.000 persones amb una capacitat per a 3.500-, per a atacar a persones refugiades, a periodistes, a ciutadanes compromeses, representants polítics electes i a les ONG que treballen en la zona”.

La mort d’un xiquet que es trobava amb prop de 50 persones a bord d’una barca amb que va bolcar a l’illa de Lesbos (Grècia), és “el tràgic recordatori dels terribles viatges que emprenen els refugiats i migrants més joves a la recerca de la seguretat a Europa”, tal i com ha declarat Afshan Khan, directora regional d’UNICEF per a Europa i Àsia Central, i Coordinadora Especial de la resposta a Refugiats i Migrants a Europa. Malauradament, Khan ha hagut de recordar que protegir les criatures “ha de ser la prioritat”. “Les criatures migrants ja són vulnerables, i necessiten protecció urgent. Cap xiquet hauria d’haver d’arriscat mai la seua vida o el seu futur pel seu desig d’estar fora de perill”, ha dit.

A seu torn, l’Agència de l’ONU per als Refugiats (ACNUR) ha condemnat els atacs i ha fet una crida a la contenció “després d’una sèrie d’atacs deplorables i actes d’intimidació” a les illes gregues de l’Egeu contra refugiats, migrants i treballadors humanitaris, incloent personal d’ACNUR en Lesbos.

“Per tot això, i al costat de les organitzacions humanitàries, l’ACNUR i Coordinadora Especial de la resposta a Refugiats i Migrants en Europa, promovem esta proposició ja que no només no ens podem quedar impassibles davant el que està passat, sinó que no podem permetre augmentar la inestabilitat enviant forces de seguretat espanyoles a la frontera greco-turca”, ha conclòs la parlamentària de Compromís.