Bota al contingut principal

La intenció del Consell d’utilitzar la llei d’acompanyament dels pressupostos generals de 2012 per a “colar” per la porta de darrere una important relaxació en la normativa que protegeix els terrenys forestals ha sigut qualificada de “indecent i lamentable” pel portaveu parlamentari de Compromís en les àrees d’Infraestructures, Territori i Medi ambient, Juan Ponce, qui espera que finalment este “ardit” no tire endavant.

La conselleria que dirigeix Isabel Bonig vol modificar la normativa que prohibeix durant 30 anys el canvi d’ús de terrenys forestals cremats per incendis. Amb la llei pressupostària d’acompanyament introduiria una excepció segons la qual no caldria esperar este termini en casos de “interès general” per al País Valencià deixant al lliure arbitri del governant determinar quan està en joc este interès.

Bonig ha “venut” esta iniciativa per la necessitat d’alçar la prohibició de realitzar obres en els terrenys adjacents a l’abocador de Dosaigües, forestals i que es recuperen d’un incendi, i poder ampliar la seua superfície. L’abocador va quedar saturat fa anys, però l’abandó pel govern valencià de qualsevol estratègia de gestió de residus i l’absència d’alternatives al de Dosaigües fa que el govern valencià s’haja inclinat per l’opció d’eliminar la normativa que li impedeix ara “posar nous pegats a este apressant problema”.

Per al diputat verd, la intenció del Consell “posa en evidència que la planta de Dosaigües no és, com especificava el Pla Integral de Residus, l’última baula d’una gestió integral enfocada a la reducció i el reciclatge i que només empra els abocadors com a dipòsit final de residus. Al contrari, totes les dades i l’actitud que demostra esta intenció deixa clar que la vertadera política de la Generalitat és la d’acumular i enterrar brosses sense cap tipus de gestió, on siga i com siga”.

Però la relaxació normativa que persegueix la consellera servirà també, segons el portaveu de Compromís, “en altres casos: una vegada modificada la llei, el suposat interès general que ara val per a ampliar l’abocador valdrà també per a legalitzar requalificacions espúries, que amaguen pagaments de deutes i favors, pelotazos i en fi, l’ampli repertori de corrupteles relacionades amb el territori i l’urbanisme al que el PP ens té acostumats”.

El diputat ha anunciat que el seu grup emprendrà una sèrie d’iniciatives parlamentàries per a tractar de detenir “este nou despropòsit”.