Bota al contingut principal

El grup de Compromís a la Diputació d’Alacant lamenta que els partits que dirigeixen la institució provincial, Partit Popular i Ciutadans, no consideren urgent la moció en suport de la sanitat pública presentada este dilluns per la coalició al ple de la Diputació.

La moció de Compromís cercava traslladar el suport de l’arc polític al sector sanitari més enllà de ‘els aplaudiments de les vuit’ i que la institució es pronunciara a favor del blindatge de la Sanitat en la Constitució perquè no patisca més la descapitalització marcada durant el període d’austeritat pressupostària i veja augmentat el seu pressupost assegurant així una planificació estratègica basada en la ciència i el compliment dels principis d’igualtat.

El portaveu de la coalició en la institució, Gerard Fullana, considera que “el sistema polític va cometre un error letal en assumir la retallada dels serveis públics essencials com a via per a l’eixida de la crisi de 2008. El camí neoliberal ha sigut un fracàs. No pot ser que el dret a la sanitat universal depenga només de la voluntat del color polític d’un govern. Tenim menys metges de mitjana que Grècia o Portugal i som un dels països que menys paguem als sanitaris a la Unió Europea. Admetre això és urgent i resulta bàsic per tranquil·litzar a la gent dient-li que aquesta és la nostra aposta, que la sanitat és de les nostres joies més preuades”.

Mocions polítiques, sí

Fullana ha lamentat els motius que han portat als dos partits a negar la urgència de la moció, que han considerat de caràcter polític adduint a més a un pacte entre portaveus que impedia presentar mocions d’aquest tipus per a l’actual ple. La coalició nega que es pactara en algun moment cap acord per a no presentar mocions polítiques en el ple de la institució i remet a la literalitat del pacte confirmat a la secretaria de la institució. Aquest hi resa literalment: “D’acord amb el que s’ha manifestat en la Junta de Portaveus informal d’avui, no s’emportaran al ple ordinari per videoconferències les propostes i mocions dels grups no relacionades amb la situació actual, recordant-los a més que havien moltes pel fet que algunes es van manar per al ple de març (no realitzat), i posteriorment s’han anat mándando més”.

“Entenem que nosaltres no som tècnics, som polítics. Si la situació actual de la Sanitat no està relacionada amb la crisi de la Covid19 no comprenem què consideren C’s i PP com a ‘situació actual’. No estem a favor d’un escenari apolític en el qual uns són tecnòcrates i la resta radicals amb ideologia. Això es diu segrestar la democràcia i defensem el dret a debatre al mateix temps que exigim que no se’ns insulte”, ha considerat el portaveu de Compromís en un ple en el qual l’equip de govern sí s’ha permès criticar la gestió del govern central en la crisi sanitària actual.