Bota al contingut principal

Compromís demana al Govern que incloga al sector cultural entre les prestacions extraordinàries de cessament d’activitat degut al confinament, a través d’una esmena al Projecte de Llei de mesures urgents per a fer front a la crisi de la COVID-19 i que previnga una rebaixa de l’IVA cultural en els següents pressupostos.

La proposta de la formació valencianista detalla que tindran dret a una prestació per cessament d’activitat del 70% de la base reguladora, tots aquells artistes intermitents inclosos en el Règim Especial d’Artistes i el personal tècnic associat que demostren la caiguda de la seua activitat després de declarar-se l’estat d’alarma, a través de la seua vida laboral.

La mesura plantejada per Compromís pretén crear una prestació temporal extraordinària per cessament d’activitat per a aquest col·lectiu, que els permeta mantindre’s durant el període d’inactivitat obligada per l’estat d’alarma i posteriorment, quan es vagen adoptant mesures temporals derivades de l’emergència sanitària, fins a recuperar la normalitat.

El conseller de Cultura valencià, Vicent Marzà, ha indicat que “els treballadors i treballadores amb contractes artístics intermitents necessiten tindre accés al subsidi per desocupació. És molt important perquè molts tècnics i artistes que treballen amb contractes per hores o per dies i cal estar a l’altura de les circumstàncies i acompanyar-los”, i ha afegit: “En la Comunitat valenciana estem ja implementant mesures concretes dins de les nostres competències amb el pla ‘reaCtivem’, que té una dotació específica de 4 milions d’euros i és clau que en l’àmbit estatal s’implementen mesures immediates i a mitjà termini perquè es treballe en un calendari de desescalada, a més d’especificar aportacions econòmiques concretes per al sector cultural”.

El portaveu de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, considera que “fins al moment, el Govern ha adoptat mesures per a pal·liar els efectes de la paralització de l’activitat econòmica sobre les empreses i els treballadors autònoms. No obstant això, aquestes mesures obliden a aquells professionals de la cultura que han vist bruscament interrompuda la seua labor, aquells que van finalitzar la seua labor amb anterioritat a la declaració de l’estat d’alarma, o bé aquells en els quals l’empresari no ha tramitat l’expedient de suspensió de contractes”.

Baldoví considera que “el confinament està servint, entre altres coses, per a fer valdre la importància d’agrair als artistes i professionals de la cultura que entretenen i enriqueixen a la societat”.